Leleplezték Putyin tervét, szakértő mondja el, mi lehet a célja a Fehéroroszországba szánt orosz atomfegyvereknek

2023. március 29. 18:03

Vigóczki Máté György szerint még az a kérdés is felmerülhet, mennyire tekinthetőek használhatónak az érintett fegyverek.

2023. március 29. 18:03
null

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, Vlagyimir Putyin szombaton jelentette be, hogy sikerült megállapodnia Fehéroroszországgal arról, hogy Moszkva taktikai atomfegyvert telepítsen az ország területére. A hír azóta bejárata a világsajtót és a nemzetközi színtér különböző szereplői is reagáltak a hírre. Az amerikai védelmi minisztérium például azt közölte, nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az oroszok fentebb említett lépését az ATV műsorában Vigóczki Máté György, biztonságpolitikai szakértő is elemezte. A szakértő a műsor elején tiszta vizet öntött a pohárba, és megpróbálta világossá tenni, hogy mégis mi a különbség a taktikai és a stratégiai atomfegyverek között. Vigóczki elmondta, hogy

a taktikai atomfegyvereknek sokkal kissebb a robbanóerejük, mint a stratégiai atombombáknak. 
A harcászati, vagy taktikai nukleáris fegyverek kisebb hatóerejűek (a legkisebb 0,3 kilotonnástól egészen pár száz kilotonnáig), és a harcmezőn kerülnek bevetésre, míg a hadászati, vagy stratégiai nukleáris fegyverek nagy erejűek (pár tíz kilotonnától egészen az elméleti 100 megatonnáig a hidrogénbomba esetében). Lehetséges célpontjaik ellenséges városok lehetnek (amelyeket teljesen meg tudnak semmisíteni), esetleg rakétakilövő állomások, védett vezetési pontok. Gyakran interkontinentális ballisztikus rakétákra vagy robotrepülőgépekre szerelik őket, így biztosítva a több ezer kilométeres hatótávolságot.

A Fehéroroszországba telepítendő fegyverekről Vigóczki elmondta, hogy ezek igazából csak robbanófejek, a szakértő tudomása szerint

a hordozásukhoz szükséges rakétákat az oroszok egyelőre nem szállítják nyugati szomszédukhoz.

A szakértő rávilágított: az orosz intézkedés valószínüleg csak egy erődemonstráció, ugyanis célbajutattó eszközök nélkül, önmagában nem hasznosíthatók az említett robbanófejek. 

Vigóczki emlékeztetett arra is, hogy az orosz elnök eszkalációnak nevezte, hogy a britek szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, amelyre orosz válaszlépést ígért. A szakértő úgy látja, hogy orosz részről megérkezett a válasz.

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg:

 

Nyitóképen: A valaha tesztelt legnagyobb termonukleáris bomba, a „mindössze” 50 megatonnás, szovjet gyártású „Cár”. Illusztráció. Forrás: Képernyőfotó

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solothurn
2023. március 31. 20:07
Vigóczki egy szerencsétlen balfasz akit nem érdemes komolyabban venni mint a falu bolondját. Mindkettő kiabál, jósol, próféciát meg apokalipszist hirdethet de másnap azt sem tudja hogy előző nap miről hadovált?
Obsitos Technikus
2023. március 30. 11:30
"Hulljon le a pel!"
istvanpeter
2023. március 30. 10:45
Semmiféle biztosíték sincsen arra, hogy az emberiség egyszer nem hülyül meg teljesen!
Hazafi Teddymackó
2023. március 30. 10:18
Nem említi a cikk, hogy a taktikai atomfegyverek között olyanok is vannak, amelyek reguláris ágyúból, motorizált lövegből kilőhetőek, tehát nem szükséges a célbajuttatáshoz hordozóeszköz. Ezek a korábbi keletnémet területeken is hadrendben voltak a '80 as évekig bezárólag. Tehát, tetszik vagy sem, igenis valós fenyegetés ez a javából. Csak a szándékosan vakok nem akarják látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!