Volt ukrán külügyminiszter: Magyar útlevéllel rendelkezők halnak meg a donbaszi harcokban

2023. március 17. 13:16

Pavlo Klimkin elismerte: „alapvető kudarc, hogy a független Ukrajna 1991 óta nem fordított kellő figyelmet” a kárpátaljaiak szükségleteire.

2023. március 17. 13:16
null

Terjedelmes interjút adott a Válasz Online-nak Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter, a beszélgetésben szóba került többek között az ukránok és magyarok kapcsolata. Klimkin elismerte: „alapvető kudarc, hogy a független Ukrajna 1991 óta nem fordított kellő figyelmet a magyar származású ukrajnaiak szükségleteire”. 

Azt is elmondta: Magyarországra akkor kezdtek „egyre inkább veszélyként” tekinteni, amikor „teljesen átláthatatlan módon elkezdett útleveket kiállítani”, ennek következtében Kijevben „a magyar identitás pedig gyanússá vált”. Viszont

magyar útlevéllel rendelkezők harcolnak és halnak meg a donbaszi harcokban”

– teszi hozzá. 

A 2017-es oktatási törvényről Klimkin azt mondta, hogy „negatív percepciós örvény alakult ki körülötte”, és voltaképpen az ukránok „egyáltalán nem akarták kisebbíteni vele a magyar öntudatot. Ellenkezőleg: lehetőséget akartunk adni a magyarok kezébe. Mégis az az érzés alakult ki, hogy ukránabbá akarjuk tenni őket”.

A háborúról Klimkin azt mondta: fontos ez az év, „nemcsak az erőforrások és a katonai felszerelés, hanem politikai, gazdasági szempontok és az emberek morálja, ellenállása miatt is”. 

A Nyugat persze tehetne többet, ami a fegyverszállítást illeti”

– szögezi le.

Klimkin szerint jelenleg az ukránok még nem fásultak, „a morál nagyon magas”, ám a ez nem lesz örökké így.

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ente
2023. március 17. 21:57
Végtelen ocsmány cinikus hazugságáradat. Hányingerem van bármilyen ukrán megszólalástól.
Igazszó
2023. március 17. 18:48
Ezek a vétótlan köpcös geci szövetségesei, barátai. Nem is szólva arról, hogy a világ koldusaként rugdossák az őt életben tartó adakozókat, köztük minket is, akik ingyen, soha vissza nem fizetett hitelbe üzemanyaggal, gázzal, árammal, pénzzel, élelmiszerrel, gyógyszerrel, kötszerrel, ruházattal látjuk el őket, gyógyítjuk a gyilkosaikat és üdültetjük a magyargyilkosok zsidó fattyait. Rohadj meg orbán!
florin
2023. március 17. 16:05
Ukrán politikusnak csak akkor.... ha ló legel a sírján
Paskai
2023. március 17. 15:26
Aki magyar útlevéllel a zsebében meghal Ukrajnáért, az nagyon ostoba, sajnos nem érdemel mást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!