Tíz év börtönre ítéltek egy Nobel-békedíjas aktivistát Belaruszban

2023. március 03. 12:32

A minszki kerületi bíróság 10 év börtönre ítélte Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát, amiért annak szervezete segítette a tüntetőket 2020-as fehéroroszországi tüntetések idején.

2023. március 03. 12:32
null

Pénteken 10 börtönbüntetést szabott ki a minszki kerületi bíróság Alesz Bjaljackira, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítójára. A jogvédő szervezet jogi és pénzügyi támogatást nyújtott az országban 2020-ba kitört tüntetésekben és zavargásokban résztvevőknek.

Társaival együtt Bjaljacki ellen készpénzcsempészet és a közrendet megzavaró rendezvények szervezése miatt emeltek vádat.

Bjaljacki és társai tagadták a vádakat és politikailag motiváltnak nevezték az eljárást.

Az emberi jogi aktivistának 2022-ben ítélték oda a Nobel-békedíjat, egy ukrán és egy orosz aktivista mellett.

Jogvédő csoportok szerint Fehéroroszországban mintegy 1500 politikai foglyot tartanak börtönben.

Sokukat az országban kitört 2020-as tüntetések és zavargások idején tartóztatták le, amik azután törtek ki, miután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ellenzék szerint csalással nyerte meg a választásokat.

A bíróság a Vjaszna képviselőit, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot, akik Bjaljackival együtt vettek részt a tárgyaláson, 9, illetve 7 évre ítélte, amit büntetőtelepen kell letölteniük. A külföldön tartózkodó Dmitrij Szalavjovot külön eljárásban 8 év börtönre ítélték.

 

(MTI, Mandiner; nyitókép: Vitaly Pivovarchik / BELTA / AFP)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. március 04. 08:33
Most közvetíti az ausztrál közszolgálati, hogy a háború tartamára (ami nyílt végű) pusztán bemondásra, ítélet nélkül bezárták az olasz etnikum 20 százalékát. Mert rizikófaktornak tartotta őket egyvalaki.
nuknuk
2023. március 04. 00:10
Obamát is mellé kellene zárni.
Palatin
2023. március 04. 00:04
A Béke-Nobeldíj úgy le lett járatva, hogy nekem nem kellene. Arafat, Obama.... a kezükhöz milliók vére tapad. Vagy Jimmy Carter, aki 1980 januárjában új külpolitikai irányelveket hirdetett meg. A Carter-doktrína értelmében „minden, a Perzsa-öböl birtoklására tett külső kísérletet az USA saját létfontosságú érdekei ellen szóló támadásnak tekint, és ha kell, akár katonai erővel is elhárít”. stb.
Kivűlálló
2023. március 03. 23:10
"Tíz év börtönre ítéltek egy Nobel-békedíjas aktivistát Belaruszban" Aki az utóbbi 10 évben (de szerintem, a régebbiek is) lett Nobel-békedíjas, az megérdemli, hogy - nem börtönt - hanem golyót kapjon a fejébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!