A brüsszeli robbantásos merényletsorozat terroristáit „zavarják” a testmotozások, ezért panasszal éltek

2023. március 13. 15:03

A fellebbviteli bíróság hétfőn jogszerűtlennek nevezte „az emberi jogokkal szembemenő gyakorlatot”, és pénzbírságot helyezett kilátásba a hatóságokkal szemben.

2023. március 13. 15:03
null

A brüsszeli fellebbviteli bíróság hétfőn jogszerűtlennek minősítette az 2016-os brüsszeli robbantásos merényletsorozat vádlottjaival szemben elrendelt, napi rendszerességgel végzett testmotozást, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy

szüntessék meg ezt az emberi jogokkal szembemenő gyakorlatot

– írta a Le Soir című belga napilap hétfőn a bíróság határozatát idézve. A fellebbviteli bíróság az elsőfokú bíróság december végi ítéletét erősítette meg, amelyhez korábban a vádlottak azzal a panasszal fordultak, hogy megalázó bánásmódot alkalmaznak velük szemben, mivel naponta ruhátlanul le kell térdelniük, hogy a hatóságok megbizonyosodjanak afelől, hogy nem rejtegetnek-e veszélyes tárgyakat a testükben.   

Pénzbüntetést is kaphatnak a hatóságok

A jogszerűtlen eljárás zavarta a vádlottak részvételét a tárgyaláson is: Salah Abdeslam, a hat panaszos egyike nem volt hajlandó megjelenni a törvényszék előtt, amíg a gyakorlatot nem szüntetik meg. A belga állam a motozást biztonsági okokkal indokolta,

ezért fellebbezett a december végi elsőfokú döntés ellen.

A fellebbviteli bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a rendőri gyakorlatokról szóló belga törvények egyike sem írja elő a napi rendszerességű testátvizsgálást a rabok bíróságra szállításakor, és a testület véleménye szerint ez az eljárásmód ellentétes az emberi jogok európai egyezményének azon cikkelyével, amely a magánélethez való jogot szabályozza. A bíróság napi, személyenként 1000 eurós pénzbüntetést szabott ki az illetékes hatóságokra, amennyiben folytatják ezt a jogellenes műveletet.    

Nyitókép: Didier Lebrun/ POOL / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2023. március 15. 10:28
Idáig jutottunk! Régen ezeket azonnal...
Katicza
2023. március 14. 05:57
Van bőr rendesen. Már rég ki kellett volna nyírni őket, nem pátyolgatni.
pesszimista
2023. március 13. 22:58
Tűrhetetlen ahogy csorbítják a jogaikat, valamelyik nap is 1C fokkal hűvösebb volt a konditeremben a komfort zónájuknál, s az ezért járó 10 ezer Eurós kártérítést, csak egy hét múlva kapták meg.
Lami66
2023. március 13. 20:19
A helyükben én azért is perelnék, mert kotlátozzák a szabad mozgásukat. Sérül a szabadsághoz való joguk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!