Szóval hányan is vannak végül az oroszok?

2023. március 04. 18:04

Az elemzések egy a négyhez arányt megközelítő számokról beszélnek.

2023. március 04. 18:04
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Még nem késő elkezdeni geopolitikai vonatkozásrendszerben gondolkodni a demográfiánkról, ha nem akarjuk megismételni azt a nagystratégiai hibát, amit az utóbbi évtizedek energiapolitikájában elkövettünk. 

Néhány nappal ezelőtt a Világgazdaság, az Institute for the Study of War-t idézve arról cikkezett, hogy “Megdőlni látszik az elmélet, hogy »annyian vannak, mint az oroszok«, Moszkva alig talál embereket a háborúhoz”.

Ez a hír igen meglepett, mert február elején még azt olvastam a fent említett neves thinktank egyik kiadványában, hogy a bejelentett háromszázezer tartalékoson kívül az oroszok meg további kétszázezer embert hívtak be csendes mozgósítással. Forrásként az ukrán hadügyminisztert jelölték meg, azt a tisztviselőt, aki számára kevés fontosabb adat van ezen a fehér világon, mint az ellenfél rendelkezésére álló élőerő.

Természetesen az sem kizárt, hogy mint a háború összes többi összetevőjét, az orosz élőerővel kapcsolatos adatokat is a harcmező köde borítja be, az örök bizonytalanság állapotára kárhoztatva minket. Továbbá az sem kizárt, hogy ezek a kijelentések inkább a becsléseknek, esetleg az információs hadviselés sakkhúzásainak tekinthetőek, mint empirikusan bizonyított adatoknak. Akár így van, akar úgy, ameddig az ISW elemzői eldöntik házon belül, hogy az oroszok túl sokan, vagy pedig túl kevesen vannak, addig érdemes utánanézni az ismert és a vitán felül álló adatoknak és azokból vonni le következtetéseket.

A demográfia és a hadviselés között igen szoros összefüggések léteznek. Ezek az összefüggések mindkét irányban működnek. A történelem folyamán a nagyobb népesség általában nagyobb katonai erőt jelentett, és a katonai erő alkalmazása számos alkalommal drámai módon befolyásolta a hadviselő felek demográfiáját. Ugyanakkor hiba lenne egyszerű, lineáris összefüggéseket feltételezni a két változó között. Bizonyos harcformák, mint például a konvencionális hadviselés és a felkelések leverése, hagyományosan emberanyag-intenzív vállalkozások. Ugyanakkor más harcformák, pl. a termonukleáris háború vagy a kiberhadviselés, inkább az élőerő minőségén, mint a mennyiségén fordulnak meg.

Az ukrán háború kontextusában a legtöbb elemzés a két szembenálló ország demográfiájának az egészét vizsgálja. Ezek az elemzések egy része megelégszik azzal, hogy rámutat a háborút megelőző, egy a háromhoz aranyú statikus orosz demográfiai előnyre. Ennél sokkal hasznosabbak azok az elemzések, amik figyelembe veszik a háború okozta demográfiai változásokat, az annektált területek lakosságát, a háború menekültjeit és a háború előtt eltávozott gazdasági kivándorlókat. Ezek az elemzések egy még az előzőnél is kedvezőtlenebb, egy a négyhez arányt megközelítő számokról beszélnek.

Ezeknek az elemzéseknek a legnagyobb gyengesége, hogy a vizsgálat alanyát egységes egészként kezelik, holott katonai szempontból nem mindegy, nagymamákból van-e sok vagy pedig fiatal férfiakból, hogy egy állam korfája ciprusfa-e, vagy pedig ernyőakác.”

Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. március 05. 17:19
Már a második világháború óta tudjuk, hogy az oroszok annyian vannak, mint az oroszok. Mindig van másik. Ezt az ukránoknak is illene tudni.
Lauder Stenonis..
2023. március 05. 16:32
Egyébként Kohn Robi megint baromságokat ír. Mivel Oroszország csak különleges katonai műveletet végez, ezért csak részleges mozgósítást végzett. Továbbá nagyon intenzíven toboroz és az elítéltek élőerejét is igénybe vette. Amíg nem vezetik be a hadiállapotot Oroszországban, addig teljesen értelmetlen arról elmélkedni, hogy mekkora az orosz emberanyag. Továbbá hiába nagy az orosz hipotetikus emberanyag, ha az nincs megfelelően kiképezve. És még ha mozgósítnának is többszázezer vagy millió embert, csöppent sem biztos, hogy az orosz készletek akkorák, fogy normálisan fel zudják őket szereni. És az orosz logisztika sem áll olyan szinten, hogy ennyi katonát a fronton normálisan el tudjon látni.
Istók3
2023. március 05. 13:19
A vége a legjobb: "Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon." :)
LancelotDuLac
2023. március 05. 11:14
Na a Putyinbérenc megmondta a tutit, eddig még sohasem talált xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!