Putyin elleni elfogatóparancs: Biden olyan bíróságot dicsér, amelyet az USA el sem ismer

2023. március 18. 15:41

A Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek az Egyesült Államok sem részese, Tony Blairt sem állítják bíróság elé háborús bűnök miatt (a 2003-as iraki háborúban való részvétele okán), ehhez képest Biden most arra hivatkozva vádolja Putyint háborús bűnökkel.

2023. március 18. 15:41
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Mint arról a Mandiner is beszámolt, háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Joe Biden erre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin „egyértelműen háborús bűnöket követett el”, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntése elfogatóparancs kiadásáról szóló döntése jogos. Azt is mondta, hogy bár a parancs „indokolt”, nemzetközileg ők sem ismerik el – írja a Guardian.

A lap hozzátette, hogy

az USA elnöke úgy tette a fenti kijelentést, hogy országa nem tagja – egyébként Oroszország sem – a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, és korábban nem is működött azzal együtt.

Biden tehát olyan bíróságot dicsér, amelynek döntéseit az Egyesült Államok magára nézve nem fogadja el érvényesnek. Ez pedig igazi kettős mérce, mert ha érvényesnek tekintenék, az ifjabb Bush és a Tony Blair ellen is eljárás indult volna, hiszen hazugságokra alapozva indították el az iraki háborút.

Azonban mint a Guardian cikke is rámutat: az első alkalom, hogy a bünetőbíróság elfogatóparancsot ad ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának egyike ellen.

Az elfogatóparancs indoka

Az ICC közleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Reakciók az elfogatóparancsra

Az elfogatóparancsra Aleksandar Vucic szerb elnök is reagált, mint kifejtette: attól tart, hogy az összetűzések olyan irányba tartanak, hogy akkora harcok lesznek, amilyenek még soha nem voltak – írja a V4NA

Van-e valakinek esze pontot tenni a dolog végére, bárkinek a világon, megérti-e valaki, hogy milyen következmények felé tartunk?

– tette fel a kérdést Vucic. A köztársasági elnök aláhúzta: a továbbiakban is arra törekszik majd, hogy Szerbia megvédje saját magát és a békéjét. 

„Mikor tartóztatják le Busht vagy Blairt?”

Mindeközben Mick Wallace írországi baloldali európai parlamenti képviselő sérelmezi, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) miért nem vonja felelőségre az Irakban, Afganisztánban vagy éppen Líbiában „elkövetett háborús bűnöket”, amelyeket szerinte a Nyugat és kiváltképp az Egyesült Államok követett el – számol be a politikus Twitter-bejegyzésére hivatkozva a Magyar Nemzet.

„Mindenkit, aki háborús bűnöket követett el, felelősségre kell vonni. Az ukrajnai háború mellett az összes többi háborút meg kell vizsgálni. Az iraki háború húsz éve robbant ki, amelynek során egymillió civil vesztette életét. Mikor tartóztatják le Busht vagy Blairt?” – teszi fel a kérdést Mick Wallace. 

Ismeretes, az iraki háború kapcsán is felmerült már a nemzetközi jog és a nagyhatalmak kérdésköre: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után George W. Bush elnök arra hivatkozva rendelte el az Afganisztán mellett Irak elleni katonai fellépést, hogy Irak közvetlen fenyegetést jelent szerinte az Egyesült Államokra, mert tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, amelyekkel elérné Amerika területét is. Az amerikai légierő ennek szellemében megtámadta Bagdadot, utóbb pedig megszállta az egész arab országot. Később kiderült: a megszálló erők nem találtak semmilyen tömegpusztító fegyvert, a CIA kiderítette, hogy az ország évek óta nem is rendelkezik ilyesmivel; mi több, Bagdadnak terrorista kapcsolatai sem voltak a 9/11-et elkövető Al-Kaidával sem. Azaz: a háborút hamis fenyegetettség indokával indította egy katonai szuperhatalom – éppen úgy, ahogy valószínűleg most Oroszország is cselekedett, ami miatt az ICC kiadta az elfogatóparancsot az orosz elnök ellen.

Akkoriban nagy port kavart, hogy Tony Blair kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei a The Daily Telegraph megkeresésére bevallották:

Tony Blairt nem állítják bíróság elé háborús bűnök miatt a 2003-as iraki háborúban való részvétele okán, ugyanis ez (vagyis a háborúba lépésről szóló döntés meghozatala) egyszerűen túlmutat a bíróság joghatóságán

írja a Middleeasteye. Ez különösen azért keltett megütközést, mert a brit katonák visszaéléseit (legalábbis ehhez képest) közben nagyon is szigorúan elkezdték feltárni.

***

Nem vicc: Putyin az Egyesült Államokban lenne biztonságban

A letartóztatási kötelezettség az ICC tagállamokat kötelezi, így Putyin elhagyhatja ugyan Oroszországot, de ha olyan országba megy, ami tagja az ICC-nek, a letartóztatás réme fenyegeti – mondta a Mandinernek Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja.

Mint rámutatott, azoknak az államoknak, amelyek tagjai az ICC-nek, le kell tartóztatniuk és át kell adniuk az ICC-nek az orosz elnököt. Amelyek nem tagjai ennek, azokat az elfogatóparancs sem kötelezi. Az a különös helyzet adódott tehát, hogy az orosz elnök számára az egyik ilyen – a szóban forgó elfogatóparancs szempontjából – biztonságos állam most, ebben a tekintetben az Egyesült Államok – tette hozzá a nemzetközi jogász. Merthogy

az USA nem részese a római statútumnak, sőt, egyébként elég nagy ellenzője.

Ettől függetlenül, ha az Egyesült Államokban lenne egy másik eljárás Putyin ellen, az egy másik kérdés, hogy a más jogalap miatt letartóztathatják-e, de az ICC által kiadott elfogatóparancs rájuk nézve nem érvényes.

Az ICC-nek egyébként Magyarország is tagja, tehát elméletileg hazánkat is érinti ez a nemzetközi jogi kötelezettség, vagyis, ha ide jönne Putyin, akkor le kellene őt tartóztatni az elfogatóparancs értelmében. De itt jön a csavar a történetben, ugyanis Magyarország nem hirdette ki a római statútumot, vagyis hazánk ezt a letartóztatást nem tudná foganatosítani – hívta fel a figyelmet Varga Réka.

Ez azt jelenti, hogy fennáll hazánkkal szemben a nemzetközi jogi kötelezettség, hiszen részesei vagyunk a római statútumnak, de Magyarország jogrendszere olyan, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, csak így lesz ugyanis érvényesíthető. Mint a dékán rámutatott, ez a kihirdetés nem történt meg Magyarországon, vagyis

Vagyis a nemzetközi jog nem törődik azzal, hogy mi kihirdettük-e vagy sem.

1994-ben fogadták el a Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabályáról szóló tervezetet, amiből kiindulva 1998-ban, az ENSZ égisze alatt Rómában összehívott diplomáciai konferencián 160 állam részvétele mellett elfogadták a Nemzetközi Büntetőbíróság (Intarnational Criminal Court - ICC) statútumát. Miután a 60. állam is letétbe helyezte a ratifikációs okmányt, a statútum 2002-ben hatálybe lépett, a bíróság megkezdhette működését. A bíróság joghatósága a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményekre terjed ki, amelyek a statútum megfogalmazása szerint „megrázzák az emberiség lelkiismeretét”. Ezek a háborús és emberiség elleni bűncselekmények, valamint a népirtás és az agresszió.

Címlapkép: MTI/AP/Carolyn Kaster

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. március 19. 00:00
A gyerekek deportálása, aljas, erkölcstelen, szemérmetlen hazugság! 2022 februárjáig Ukrajna keleti részén, Donbaszban és Luhanszkban 8 millió orosz nemzetiségű ember élt, akik közül az ukrán neonácik kb. 14000-et meggyilkoltak. Nem csak az emberi jogaiktól fosztották meg őket, mint a lengyeleket, ruszinokat, magyarokat, románokat. A háború kezdetétől az ukránok nyugatra, az oroszok pedig természetesen Oroszország felé menekültek a gyerekeikkel együtt, az oroszok által elfoglalt területekről az árván maradt orosz gyerekeket is orosz területekre menekítették. A gyerekek háborúból kimenekítését csak aljas gazemberek és idióták hazudhatják deportálásnak. Ezt igazolják Patrick Lancaster 2022-es első félévi videóiban az Oroszországba menekültek is: https://www.youtube.com/@PatrickLancasterNewsToday/videos
fintaj
2023. március 18. 21:28
Köttlernek van igaza! Az egész komédia azért van, hogy a tárgyalásos békepártiak ellen, az orosz ellenes héjáknak, furkósbot legyen a kezükben. A körözött Putyinnal hogyan lehet így tárgyalni?
DE JÓ
2023. március 18. 19:41
Ezzel nem könnyítették meg a béke létrehozását. Sőt...
amca
2023. március 18. 18:52
Korea, 53, Mekk Artúr az atomot akarta bevetni ,mikor Mao küldött 500 000 kici kinait. Viet nam : Több ször 1 000 000 ha Total-lal lepermetezve. Több millió ha , napalmmal felégetve. Sziria , Szétbombázva. Afgán= 20 évig bombázva. Bűnös 1se. Bidé: mcklőpswüósö9o2wi9ö9üyiaaüöqwüapo.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!