Nagy a káosz az orosz hadseregben: sokan nem kapták meg a fizetésüket

2023. március 22. 22:21

A bérkimaradás mindenkit érint, tehát a hivatásos katonákat is, nem csak a szeptemberben, részleges mozgósítás során besorozottakat.

2023. március 22. 22:21
null

Egekbe szökött a panaszáradat Oroszországban az elmúlt hetekben, egyre többen számolnak be országszerte arról, hogy késve vagy egyáltalán nem kapnak fizetést az Ukrajnában szolgáló katonák után. A fronton harcolók fizetését elsősorban a családjaiknak utalják, ők pedig a közösségi oldalakon fakadtak ki a csúszó bérek miatt – írta meg szerdán a Világgazdaság.

A lap hozzátette, hogy Oroszország mind az 52 régiójából, továbbá még a 2014-ben annektált, azóta kiemelt kormányzati figyelmet kapó Krímből is érkeztek panaszok a fizetések elmaradása miatt. 

Mostantól ingyen kell harcolnunk?”

– egy hozzászóló ezt írta bánatában az orosz közösségi oldalon, a VKontakte felületén.

A bérkimaradás mindenkit érint, tehát a hivatásos katonákat is, nem csak a szeptemberben, részleges mozgósítás során besorozottakat. A lap hozzátette, egyes vélemények szerint éppen ez utóbbi okozza a problémát. Hirtelen ugyanis annyi embert kellett bevinni az adatbázisokba, hogy a rendszerek nem bírták a terhelést, és az orosz katonai bürokrácia kvázi összeomlott.

Pedig Oroszországban most remekül lehet keresni a hadseregben:

az átlagfizetés többszörösét kapják a hivatásos katonának belépők, havonta 195 ezer rubelt, azaz 909 ezer forintot.

***

***

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik