Romániában képeznek ki ukrán rohammentősöket

2023. március 30. 21:48

A programban mintegy kétszáz ukrán mentős vesz részt.

2023. március 30. 21:48
null

Megkezdődött az ukrán rohammentősök számára rendezett tanfolyam a román katasztrófavédelem (IGSU) marosvásárhelyi és nagyváradi kiképzőközpontjában – közölte csütörtökön közösségi oldalán az IGSU.

A programban 197 ukrán mentős vesz részt, akik Marosvásárhelyen egy hónapon keresztül a szakszerű elsősegélynyújtási alapképzésben vesznek részt, majd

négy napig az IGSU nagyváradi központjában taktikai képzésben részesülnek, harci bevetések közben végzett egészségügyi beavatkozásokra, mentőakciókra készítik fel őket.

Tavaly jött létre a megállapodás

Románia tavaly októberben állapodott meg a NATO Katasztrófareagálási Koordinációs Központjával (EADRCC) az ukrán rohammentősök alapképzését, illetve az ukrán mentősoktatók képzését célzó tanfolyamok megszervezéséről, miután Ukrajna nemzetközi segítséget kért közegészségügyi ellenállóképessége fejlesztéséhez. A 450 ezer eurós (171 millió forint) költségvetésű projekt költségeit a NATO vagyonkezelői alapjából fedezik, a marosvásárhelyi és nagyváradi képzést pedig Románia ingyenesen biztosítja – tudatta a román katasztrófavédelem.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2023. március 31. 04:04
Roham munkába hogy kell leszívni az üzemanyagot?
Bell & Sebastian
2023. március 30. 23:03
Sokkal hatékonyabb. Ott lehet levelezőn is orvosi diplomát szerezni, sőt, levelezés nélkül venni, amit máshol el lehet sütni, mert garantáltan ellenőrzés-álló és EU-konform. Mondjuk én is láttam már magyar daruvezető és kezelő jogosítványt, amit nagyon gyorsított eljárásban szereztek meg, reggel még nem volt, délutánra meghozták. Nem is volt drága, egy nap alatt megkereste az árát. Csak hát ugye ha egy ilyen jön szembe az úton, nem segít a szentelt víz.
altona
2023. március 30. 22:29
1. óránk anyaga: Benzin leszívás vonulás közben, fényes nappal. 2. Mentőnek álcázott gjárművel történő fegyverszállítás az oviba, majd menekülés
need-info
2023. március 30. 22:27
Ezek már csak kapkodások az ukránok részéről. Ez is azt mutatja, hogy fogyóban vannak a katonák és most már minden egyes sebesültre nagyobb figyelmet fordítanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!