Tovább nőtt a görög vonatbaleset áldozatainak száma

2023. március 03. 06:16

A BBC-nek egy halottkém azt mondta, 57 holttestből vettek eddig DNS-mintát az azonosításhoz.

2023. március 03. 06:16
null

Sztrájkot hirdetett csütörtökre a görög vasutas szakszervezet az előző napra virradóra történt vonatszerencsétlenség miatt, amelyben legalább 57-en meghaltak.

Az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesete hatalmas felháborodást váltott ki, szerda este Athénban tiltakozók kövekkel dobálták meg a vasúttársaság székházát, és Szalonikiben, valamint Láriszában is tiltakozások voltak. Csütörtökön országszerte munkabeszüntetéssel tiltakoztak a vasúti dolgozók, miután a vasutas szakszervezet sztrájkot hirdetett. Az érdekképviseleti szervezet szerint

a kormány többszöri kérésre sem volt hajlandó meghallani a biztonsági előírások javítására irányuló követeléseiket.

Sajtóértesülések szerint a szakszervezet már régóta próbálja felhívni a görög vasúttársaság (OSE) figyelmét az Athén-Szaloniki vonal vezérlőrendszerének hiányosságaira, amelyek miatt ezen a szakaszon több kisebb baleset is történt az utóbbi időben. Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter lemondott az eset miatt. Utódja, Jorgosz Gerapetritisz szerint a kormány egy szakértőkből álló bizottságot hoz létre, hogy átlátható módon ki tudja vizsgálni a vonatbaleset körülményeit. 

Az Athénból Szalonikibe tartó személyvonat, amelyen mintegy 350-en utaztak, és a Szalonikiből indult tehervonat Lárisza előtt ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között, az ütközés miatt több kocsi kisiklott, és három lángba is borult.

A BBC-nek egy halottkém csütörtök délután azt mondta, 57 holttestből vettek eddig DNS-mintát az azonosításhoz.

Egy tűzoltósági szóvivő szerint az első kocsiban, amely kigyulladt, az 1300 Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet, így nehéz azonosítani a bent rekedt utasok holttestét. Az azonosításhoz a családtagoktól vett DNS-t használnak a szakemberek. Konsztantia Dimoglidu rendőrségi szóvivő szerint 48 sérültet ápolnak még kórházban, közülük hatot intenzív osztályon.

(MTI)

Nyitóép: Sakis MITROLIDIS / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2023. március 03. 06:53
"Egy tűzoltósági szóvivő szerint az első kocsiban, amely kigyulladt, az 1300 Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet, így nehéz azonosítani a bent rekedt utasok holttestét. Az azonosításhoz a családtagoktól vett DNS-t használnak a szakemberek" Fú... ebbe belegondolni is rettenetes, borzasztó :(((
péterx
2023. március 03. 06:27
"Érdekes", hogy a görög EU-s pénzek eltüntetése kapcsán az Európai Bizottság semmiféle "aggodalmát" nem fejezte ki. Már a görögök EU-felvétele vaskos korrupció volt, de ezen is túltette magát a magyarokkal / és lengyelekkel / szemben szintén jogtipró EU. Íme, a "következményel nélküli" EU züllés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!