Szijjártó a Balkan Summiton: Az EU-nak jelenleg nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva

2023. március 09. 12:15

A külügyminiszter hangsúlyozta, „aki a bővítés ellen van, az gyengíti az Európai Uniót”.

2023. március 09. 12:15
null

Az Európai Uniónak jelenleg nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a térségbeli államoknak a közösségre, ráadásul Magyarország számára nemzetbiztonsági kérdés a bővítési folyamat felgyorsítása – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Budapest Balkans Forumon.

A szerb, észak-macedón, és az albán külügyminiszterrel közösen tartott előadáson a magyar külügyminiszter úgy vélekedett, hogy

Felszólalásában rámutatott, hogy utoljára Horvátország csatlakozott, körülbelül tíz éve, és 1973 óta ez a leghosszabb idő, ami eltelt új ország belépése nélkül, ráadásul a közösség közben el is veszítette egyik tagját az Egyesült Királyság távozásával.

„Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk. És minél kevesebben vagyunk, annál gyengébbek vagyunk” – szögezte le, sérelmezve, hogy ennek ellenére a gyors bővítési folyamat támogatói egyelőre nincsenek többségben a blokkon belül.

„Aki a bővítés ellen van, az gyengíti az Európai Uniót”

Aláhúzta: aki a bővítés ellen van, az gyengíti az Európai Uniót, ráadásul számos ország képmutatóan jár el, minthogy a tagjelöltek jelenlétében, a nyilvánosság előtt mindenki támogatólag nyilatkozik, de

ezzel párhuzamosan mindenféle akadályokat gördítenek a folyamat elé, ami teljességgel elfogadhatatlan.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az EU-nak jelenleg nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a térség államainak a közösségre.

A bővítés felgyorsítása nemzetbiztonsági kérdés

Kitért arra is, hogy Magyarország számára a bővítés felgyorsítása egyenesen nemzetbiztonsági kérdés, miután a nemzetközi közösség eddig nem volt képes az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelésére, így nagy a további migrációs hullámok veszélye, és a Nyugat-Balkán hatékony együttműködése nélkül Európa nem tud megbirkózni az erősödő nyomással.

– fogalmazott.

Valamint leszögezte, hogy a bővítési folyamat felgyorsításának nincs semmilyen valódi jogi akadálya, pusztán a politikai akarat hiányáról van szó. Ezért - mint kiemelte - Közép-Európának folyamatosan nyomást kell gyakorolnia a mesterséges gátak lebontása érdekében.

„Az Uniónak most erőt kell gyűjtenie”

A miniszter érintette az ukrajnai háború témáját is, és az eszkaláció veszélyére figyelmeztetett, aláhúzva, hogy ez a közvetlen szomszédságban kezdődne, nem több száz vagy ezer kilométerre, márpedig ezt el kell kerülni mindenképpen.
Ennek és az emberéletek megmentésének egyetlen módja a mielőbbi béketeremtés, viszont amikor a kormány képviselői ennek fontosságáról beszélnek akkor rögtön „az oroszok kémjének” vagy „a Kreml propagandistájának” nevezik őket Európában – jelentette ki.

Hangsúlyozta: félrevezető a transzatlanti nyomásgyakorlás, ebből a buborékból kilépve ugyanis jóval erősebb a békeretorika, a világ országainak többsége a diplomáciai rendezés pártján áll, s

remélhetőleg ennek nyomán minél előbb sikerül tető alá hozni a tűzszünetet és megindítani a béketárgyalásokat.

Illetve rámutatott, hogy az ukrajnai háború újabb ok lehet az EU-bővítési folyamat felgyorsítására. „Az Európai Uniónak most erőt kell gyűjtenie, mert a háború gyengít bennünket, ezt pedig a bővítés útján tehetjük meg” – közölte.

(MTI)

A Budapest Balkans Forumot a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) szervezi. Tekintettel arra, hogy a Nyugat-Balkán a visegrádi országok külpolitikai prioritásai között kulcsszerepet tölt be, a KKI konferenciája évről évre egyre nagyobb formátumot kap.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

***

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2023. március 09. 13:18
"az Európai Unió egyre rosszabb formában van,..." a durva életbe! milyen bölcs és lényeglátó megállapítás szájtépő pincsitől. az eu tényleg iszonyat rossz formában van, az inflációja fele akkora sincs, mint a magyar. nem hiába zorbán vezeti már 13 éve az országot, Magyarország előre megy nem hátra. legalábbis forint gyengülésben és inflációban. csak az a nagy helyzet, hogy a gyenge kormányzás ide vezet. már pedig, zorbán kurva gyenge kormányzásban. ha annyi időt fordítana kormányzásra, mint lopásra, még talán az agyatlan focista is jobb teljesítményre lenne képes. ennél többre még gyurcsány is képes lenne, ami azért nem kis teljesítmény zorbántól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!