Kínai keringő érdekes időkben – így játszmázik Peking az ukrajnai háborúban

2023. március 11. 15:56

Élj érdekes időkben – szól az ősi kínai átok. Nos, ma mindannyian érdekes időkben élünk, Kína pedig Ukrajna ügyében nemzetközi békegalambként, otthon viszont fegyverkező héjaként készülődik a Nyugat és Oroszország Peking által remélt, párhuzamos meggyengülése utáni korszakra.

2023. március 11. 15:56
null

Maráczi Tamás írása a Mandiner hetilapban

 

Nem jött jól, de nem is jöhetett teljesen váratlanul Kínának tavaly februárban a villámháborúnak induló orosz katonai agresszió Ukrajna ellen. Három héttel a támadás előtt, a pekingi téli olimpia megnyitójának napján Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelyben kihívást intéztek a régi, amerikai hegemóniájú, egypólusú világrend ellen. Ezután az orosz hadsereg nem szavakkal, de tettekkel megváltoztatta a kelet-európai status quót, a 2014-es krími annexió után másodszor, még brutálisabb módon.

Kínát nehéz helyzetbe hozta már az oroszok 2008-as grúziai és 2014-es ukrajnai hadművelete is, de a 2022-es támadás kifejezetten kellemetlen volt számára. A diplomáciai zavart a neutralitás pozíciójának elfoglalásával oldotta meg:

az agresszió első napjaiban azonnal kiállt Ukrajna szuverenitása mellett, de rögtön jelezte, hogy a konfliktus felelőse a Nyugat,

a háborút a NATO felelőtlen keleti bővítési tervei provokálták ki, ezt követően pedig következetesen bírálta az Oroszországra kivetett nyugati szankciókat.

Peking álláspontja nem volt meglepő, hiszen ez saját bel- és külpolitikai érdekeit tükrözte.

Egyrészt ki kellett állnia az államok szuverenitásának és területi integritásának védelme mellett, hiszen ha nem tenné, Tajvan állami függetlenségének, illetve a tibeti, hszincsiangi szeparatista mozgalmaknak az ügye azonnal momentumra lelne.

Másrészt az orosz beavatkozást az orosz lakosságú ukrán területen nem ítélhette el, hiszen az számára előnyös precedenst teremthet saját esetleges későbbi manőveréhez, Tajvan bekebelezéséhez.

Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február 22-én Moszkvában <br> Fotó: AFP/Nemenov
Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter február 22-én Moszkvában
Fotó: AFP/Nemenov

 

Kellemetlen volt a múlt tavaszra előállt helyzet Kínának azért is, mert mind Oroszország, mind Ukrajna fontos partnere volt. Moszkva lett Peking első számú stratégiai szövetségese az amerikai dominancia megrendítésében, emellett a kínaiak az oroszoktól energiahordozókat, kulcsfontosságú termékeket, fegyvereket vásároltak, az ukránoktól mezőgazdasági termékeket és hadiipari eszközöket szereztek be, az ukrán vasúti és kikötői infrastruktúrát pedig arra használhatták, hogy áruikat gyorsan és olcsón Európába szállíthassák.

A nyugatbarát kijevi kormány, valamint Ukrajna nyugati integrációja elsősorban gazdasági károkat okozhat Kínának,

az orosz háborús vereség és egy nyugatbarát kormányzat hatalomra kerülése pedig súlyos stratégiai veszteséget jelentene neki. A keleti óriás diplomáciai manőverezése tehát nem egyszerű mutatvány, hiszen úgy kell ápolnia a számára prioritást jelentő orosz kapcsolatot, hogy emiatt ne veszítse el ukrajnai piacait, és úgy kell konfrontálódnia a nyugati hatalmakkal, hogy azzal ne kockáztassa a kereskedelme és gazdasága számára meghatározó nyugati piacokat.

A háborús helyzet a diplomáciai többismeretlenes egyenlet mellett váratlanul előnyös lehetőségeket is hozott Kínának. A nyugati gázpiacok lezárultával az oroszok sürgősen keletre irányították át energetikai kereskedelmüket, megnövekedett kapacitással szállítanak és fognak szállítani nyersolajat és földgázt az erőforráséhes Kínába – természetesen nyomott áron, hiszen Kína diktálhatja a feltételeket. A szövetséges Oroszország össze­omlása rontaná Peking nagyhatalmi ambícióit, a gyengülése viszont óriási lehetőséget jelent neki, hogy az orosz erőforrásokat a kínai érdekek érvényesítésére csatornázza be.

Az ukrajnai háború a csendes-óceáni térségben helyzetbe hozhatja Kínát,

mivel az amerikai erőforrások és figyelem egy részét az orosz fenyegetés köti le Európa keleti felében. Az amerikai stratégiai figyelem fókusza természetesen Kínán marad, ő a nagy geopolitikai kihívó, a globális versenytárs, de amíg az Egyesült Államok és az általa vezetett NATO az ukrán ügy végigvitele mellett kötelezi el magát, Peking készülődik, fegyverkezik, apró gazdasági, diplomáciai, katonai lépésekkel fordul rá stratégiai terveinek végrehajtására.

Vang Ji, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója februári európai körútjának és legfőképpen a Müncheni biztonságpolitikai konferencián mondott beszédének mozzanatai jól kirajzolták, mi Kína taktikai szándéka: felhívni az európai államok figyelmét az amerikai geopolitikai játszmák veszélyességére, ezzel távolságtartásra, óvatosságra inteni az EU-t, illetve lehetőleg éket verni a transzatlanti tábor felei közé. Ebben természetesen benne van az is, hogy Kínát zavarja, ahogy a háború az eddig Amerikával vitában álló európai NATO-tagállamokat hirtelen összerántotta.

A tizenkét pontos békeprogram nyilvánosságra hozásával Peking bejelentkezett a béketeremtő nagyhatalmak sorába,

megfogalmazta igényét arra, hogy a végső rendezésnél az ő szava is döntő legyen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül ezzel Kína lett az egyetlen állam, amely a béke nevében lép fel – ez hamar látványos presztízst teremt, a közeljövő geopolitikai játszmáihoz pedig hatásos beugrónak ígérkezik.

A nagy kérdés ezek után az, hogy Kína mennyire tud kimaradni az ukrajnai háborúból: fog-e lőszert, fegyvert szállítani az oroszoknak, ahogy a nyugati államok tették Ukrajna esetében? Nyíltan kevésbé várható ez, hiszen a fő kínai tervekhez, a távol-keleti színtéren óhajtott változásokhoz nagy erőkkel zajlik a kínai haderő fejlesztése, az ehhez szükséges gazdasági stabilitást pedig Peking nem fogja kockára tenni fegyverszállítással. Az amerikai kereskedelmi minisztérium tavaly kétszer szankciókkal sújtott öt kínai vállalatot, amiért az orosz hadseregnek szállított; ha Kína ezt felvállalja, az azonnal nyugati gazdasági büntető­intézkedéseket váltana ki.

Az amerikai kormányzat az utóbbi hetekben mégis azzal vádolta Pekinget, hogy fű alatt mégiscsak segítséget készül adni az oroszoknak.

A gyanúsítások mögött az áll, hogy kínai cégek olyan drónokat és félvezetőket adtak el oroszoknak, amelyeket mind a civil, mind a katonai szektorban hasznosítani lehet, így burkoltan már szállítanak az orosz hadseregnek. A kínai kormányzat ezt az amerikai vádat többször határozottan visszautasította. Annak azonban semmilyen akadálya nincs, hogy a kettős hasznosítású technológiákat közvetve, harmadik országon – Észak-Koreán vagy Iránon – keresztül eljuttassa Oroszországhoz. Arcvesztés nélkül.

A játszma dimenzióit mutatja, hogy miközben zajlik a vádak és cáfolatok küzdelme, Kína az Egyesült Államok egyik katonai bázisa fölé küld egy kémlégballont, világosan megüzenve, hogy a korábbi biztonsági szabályok már nem érvényesek. Kína – és Oroszország – egy új világrend eljövetelén dolgozik, ki ilyen, ki olyan eszközökkel. Peking egy „semleges” pozícióban építi nemzetközi tekintélyét, békeközvetítőként lép fel, ellenpontozva az Egyesült Államokat és európai szövetségeseit, akiket Ukrajna fegyverszállítójaként a háborús feszültség generálójának mutat be.

Kína a háború első évében sikeresen hajtotta végre a diplomáciai manővert,

nagy kérdés azonban, hogy a katonai konfliktus elhúzódásával, esetleges eszkalációjával, a geopolitikai helyzet bármilyen módosulásával mekkora tere marad majd ennek a taktikai játéknak, s mikor jön el a színvallás kényszere.

Kína 12 pontos béketerve
1. Minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását tiszteletben kell tartani.
2. A hidegháborús mentalitástól meg kell szabadulni. Egy ország sem védheti meg a biztonságát más államok kárára.
3. Minden félnek tartózkodnia kell a feszültség növelésétől, az eszkaláció­tól, keresnie kell a párbeszédet, és törekednie kell a tűzszünet elérésére.
4. A párbeszéd és a tárgyalás útja vezethet el a békemegállapodásig.
5. Minden eszközzel csökkenteni kell a humanitárius válság hatásait, garantálni kell a polgári lakosság biztonságát.
6. A civilek és a hadifoglyok jogait a nemzetközi humanitárius jog alapján tiszteletben kell tartani.
7. Az atomerőművek biztonságát meg kell őrizni. Nukleáris létesítmények ellen tilos katonai támadást indítani.
8. Atomfegyvereket nem szabad bevetni, atomháborút nem szabad foly­­­tatni.
9. A gabonaszállítást biztosítani kell a fekete-tengeri egyezmény alapján.
10. Abba kell hagyni az egyoldalú szankciók, gazdasági nyomás­gyakorlás politikáját.
11. Biztosítani kell az ipari és kereskedelmi utánpótlási láncok működését.
12. A nemzetközi közösségnek terveket kell készítenie a háborús övezetek háború utáni újjáépítésére.

1. Minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását tiszteletben kell tartani. 2. A hidegháborús mentalitástól meg kell szabadulni. Egy ország sem védheti meg a biztonságát más államok kárára. 3. Minden félnek tartózkodnia kell a feszültség növelésétől, az eszkaláció­tól, keresnie kell a párbeszédet, és törekednie kell a tűzszünet elérésére. 4. A párbeszéd és a tárgyalás útja vezethet el a békemegállapodásig. 5. Minden eszközzel csökkenteni kell a humanitárius válság hatásait, garantálni kell a polgári lakosság biztonságát. 6. A civilek és a hadifoglyok jogait a nemzetközi humanitárius jog alapján tiszteletben kell tartani. 7. Az atomerőművek biztonságát meg kell őrizni. Nukleáris létesítmények ellen tilos katonai támadást indítani. 8. Atomfegyvereket nem szabad bevetni, atomháborút nem szabad foly­­­tatni. 9. A gabonaszállítást biztosítani kell a fekete-tengeri egyezmény alapján. 10. Abba kell hagyni az egyoldalú szankciók, gazdasági nyomás­gyakorlás politikáját. 11. Biztosítani kell az ipari és kereskedelmi utánpótlási láncok működését. 12. A nemzetközi közösségnek terveket kell készítenie a háborús övezetek háború utáni újjáépítésére.

Erősítésbe kezd Japán a háború árnyékában

Az Oroszországgal való békeszerződés hiányában Japán valójában máig nem zárta le a második világháborút – most pedig nagyon is érzi az újabb globális konfliktus fenyegető előjeleit. A szigetország a mai nagyhatalmi fegyverkezés és az ukrajnai háború árnyékában igyekszik kezébe venni a sorsát. Riportunk Japánból.

Nyitókép: A 42. kínai flotta katonái integetnek a tömegnek a dél-afrikai Richards-öböl kikötőjében február 19-én. Kína a Dél-afrikai Köztársasággal és Oroszországgal tartott közös hadgyakorlatot
Forrás: AFP / XINHUA / MA YUBIN

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. március 11. 18:34
Miután Biden ellenségének nevezte kínát, még szép, hogy otthon héják. Sőt az is, hogy segítik az oroszokat. Amúgy az USA ahogy elnézem, arrafelé pedig ázsiaiakkal harcoltatna.
Nemkellnév
2023. március 11. 18:00
Tud az egyszeri ember annyira erős lenni, hogy ne forgassa föl a világot?
ViolaViola
2023. március 11. 17:01
A kínai 12 pont, egy általános korrekt álláspontot fogalmaz meg. De, azok betarásához az erő demonstrációja kell : Kína, Oroszország, India, Irán, a Távol- és a Közelkelet nagy játékosainak szövetsége. Ami alkaulóban. A Kelet türelmes, de saját dolgaiba nem enged beleszólást. Kitart és végül győz. Mi magyarok Kelethez tartozunk, mert a gyökereink ott vannak. Mi a Kelet legnyugatibb bástyája vagyunk, és nem a Nyugat legkeletibb bástyája. Amikor ezt a küldetésünket egyértelműen felvállaljuk majd, a Nyugattal való viszonyunk is rendeződik. Ennyi.
B_kanya
2023. március 11. 16:41
"Kínát nehéz helyzetbe hozta már az oroszok 2008-as grúziai " " Az Európai Unió Heidi Tagliavini svájci diplomatanő által vezetett vizsgálóbizottsága 2009. szeptember 30-án kiadott hivatalos jelentése megállapította: a háborút Grúzia kezdte, a grúz állítások az előzetes orosz támadásról hamisak."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!