Megszavazta a horvát parlament a részleges vasárnapi boltzárat

2023. március 17. 15:07

Az új törvény július 1-jén lép hatályba.

2023. március 17. 15:07
null

Horvátországban a legtöbb üzlet – néhány kivételtől eltekintve – évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet majd nyitva, miután a horvát parlament pénteken megszavazta az erről szóló jogszabályt – közölte a horvát közszolgálati televízió. Az új törvény július 1-jén lép hatályba, a kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik 16 vasárnapon lesznek nyitva.

A jogszabály a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

(MTI)

Nyitóképen: Szuvenírek egy zágrábi boltban. Illusztráció. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. március 18. 08:51
Nálunk a kormány nem fogja bevezetni még egyszer. Azt fogja mondani (és nagyon helyesen), hogy döntsék el maguk a boltok. A horvát szabályozás meg rossz, hisz a vásárlóknak halvány gőzük sem lesz, hogy éppen melyik üzlet tart nyitva. A vége az lesz, hogy az emberek inkább nem mennek vasárnap vásárolni, megoldják másik napon, az üzletek viszont nyitva lesznek, veszteséget termelve, hisz a törvény szerint csak 16 napon zárhatnak be.
Odone Ricci
2023. március 17. 16:33
A vasárnap legyen mindenkié. A kereskedelemben dolgozoknak is jár ünnepnap. Horvátországban egyébként is a római katolikusok vannak többségben, hát éppen úgy akarnak ők is misére járni a családdal mint az osztrákok többsége. Ezt a naponta 24 órán át tartó kereskedelmet az a globalizáció eröltette ránk.
citromosParizer
2023. március 17. 16:32
fél nyugaton zárva vannak hétvégén, mindenki meg tudja oldani, csak itthon hisztizik mindenki, meg Orbánozik. aztán amikor elhúz Ausztriába, ott egyből demokratikus lesz a vasárnapi boltzár...
Akitlosz
2023. március 17. 16:32
A vásárlók nem fogják azt megjegyezgetni, hogy melyik 16 vasárnap van nyitva egy bolt egy évben az 52-ből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!