Földi László: Új háborús pszichózist keres a média

2023. március 31. 13:09

A szakértő szerint nem Oroszország és Kína fenyeget világégéssel.

2023. március 31. 13:09
null

Tajvanról szól Hszi Csin-ping kijelentése, miszerint „Kína háborúra készül” – mondta el portálunknak Földi László titkosszolgálati szakértő. Kifejtette, hogy Tajvan két szempontból fontos Peking számára, egyrészt stratégiai fekvése miatt, innen ellenőrizhető Kína hozzáférése a tengerekhez, másrészt pedig a tajvani chip-gyártás miatt. Földi hozzátette, hogy amennyiben Peking engedni fogja a jövőben Tajvan autonómiáját, a sziget amerikai ellenőrzése akkor sem fogadható el számára.

Azzal kapcsolatban, hogy a nyugati média nagy figyelmet szentelt Hszi parlamenti beszédének arra világított rá a szakértő, hogy a fősodrú média arra használja fel a beszédet, hogy alátámassza azt a retorikát, miszerint Moszkva és Peking összefogása miatt közeledik az újabb világégés. Szerinte ugyanakkor

Ennek igazán nagy jelentősége Európában van, amely az ukrajnai háború óta egy negatív spirálba került. Az egyre nagyobb elégedetlenséget jelzik az európai országokat felforgató tüntetések és sztrájkok. Európa legnagyobb problémája „bizonyos nagyhatalmak viselkedése”. Ahogy egyre nehezebben eladható az ukrajnai háború a társadalmaknak, úgy újabb háborús pszichózist kell találnia a médiának.

Földi László az újabb orosz mozgósítással kapcsolatban elmondta, hogy az valójában az Egyesült Államoknak szól, azt jelzi, hogy Oroszország nem omlott össze, vannak még tartalékai. Mintegy hárommillió kiképzett katonája van Oroszországnak – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy habár a szankciók nem döntötték romba Oroszországot, bizonyos tekintetben nehézségeket okoznak Moszkvának, leginkább a nyugati befektetők elmaradása.

A kínai-orosz együttműködéssel kapcsolatban a szakértő szerint azt kell szem előtt tartani, hogy

Ezen a területen Oroszország az Egyesült Államoknak a legnagyobb fájdalmat a petrodollár visszaszorításával tudná okozni, amelyben Kína is partner. Politikailag viszont stratégiai ellentétek vannak közöttük, ennek ékes példája a hatvanas évekbeli szovjet-kínai határvillongások, ezt pedig egyik fél sem felejtette el. Hozzátette, hogy a két ország ideológiailag is különböznek,

Földi László véleménye szerint a harmadik világháború kirobbanását jelenleg csak az Egyesült Államok tudja kezdeményezni, erre szerinte akkor kerülhet sor, ha Washington úgy értelmezi, hogy a geopolitikai folyamatok a saját fennmaradását veszélyezteti. Földi szerint az Egyesült Államok azt még el tudja viselni, ha végül egy multipoláris világ jön létre.

***

 

Nyitókép: Mátrai Dávid / Mandiner

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__iX
2023. március 31. 16:53
"Földi szerint az Egyesült Államok azt még el tudja viselni, ha végül egy multipoláris világ jön létre." Nincs igaza Földinek. Nem, nem tudja elviselni.
dezilluzionista
2023. március 31. 16:25
Földiévekótavilágháborúvalriogat.
Akitlosz
2023. március 31. 14:35
"Kifejtette, hogy Tajvan két szempontból fontos Peking számára, egyrészt stratégiai fekvése miatt, innen ellenőrizhető Kína hozzáférése a tengerekhez, másrészt pedig a tajvani chip-gyártás miatt. " Ez nem igaz. Tajvan azért fontos Kínának, mert az is Kína. Ugyanolyan kínaiak lakják. Magyarországnak sem a stratégiai fekvése miatt fontos az egész Kárpát-medence, hanem mert az egész Magyarország volt és mindenhol élnek benne magyarok. Persze, hogy sokkal jobban ellenőrizhető lenne Magyarország határa, ha az a Kárpátok vízválasztója lenne és nem a jelenlegi.
Pierre
2023. március 31. 14:34
III/I.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!