Kínai külügyi szóvivő: Az USA-nak nincs alapja Kínára ujjal mutogatni

2023. március 21. 16:51

Vang Ven-pin mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze.

2023. március 21. 16:51
null

Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy újjal mutogasson Kínára, még kevésbé, hogy hibáztassa Kínát – jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő.

Vang Ven-pin ezt arra válaszul mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásával „diplomáciai fedezéket” nyújt a háborús bűnök oroszországi elkövetéséhez.

„Nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot. Nem is részese a válságnak, és egyetlen félnek sem adott fegyvereket” – jegyezte meg Vang. Mindezt kiegészítette azzal, hogy

szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze.

„A béke védelmezőjeként tünteti fel magát, miközben folyamatosan juttat fegyvereket a csataterekre" – jegyezte meg a szóvivő.

Vang ismét elmondta, amit szerinte Peking már többször hangoztatott, hogy az ukrajnai kérdésben egyre nagyobb a béke és a racionalitás iránti igény. Az országok többsége a feszültségek enyhítését támogatja, béketárgyalásokat akar és ellenzi, hogy olajat öntsenek a tűzre.

„Az Egyesült Államoknak objektív nézőpontból kellene megítélnie Kína és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béketárgyalásokra, ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodik a hidegháborús mentalitáshoz, egyúttal tartózkodnia kellene a konfliktus elhúzódásának és eszkalációjának elősegítésétől” – húzta alá a szóvivő.

(MTI)

***

***

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takarító
2023. március 22. 01:52
USA-nak semmi beavatkozásra nincs alapja. Erőszaskos Terrorista állam. ETÁ USA.
formaegy
2023. március 21. 18:49
"Vang Ven-pin mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze." !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Végre valaki kimondta!!!!!!!!!!!!!!! Az USA a világ legaljasabb terrorista gyilkos rohadt állama!!!!!!!!!!!!! Ennyi!
Imre Debrecen
2023. március 21. 18:09
"Vang Ven-pin mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze." Ebben teljesen igaza van! Az USA be kell fejezze, a konfliktusokat gerjesztő magatartását és nemkívánatos demokrácia exportját, a nagyvilágban.
balsors
2023. március 21. 18:07
Az usa felszólította kínát, hogy tartsa tiszteletben ukrajna területi integritását. Akkor a területi integritás kína esetében hogy is van? Kihez is tartozik integritás alapon tajvan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!