Amerikai lap: A diktatúrák valójában ellenállóbbnak bizonyulnak, mint sok demokrácia

2023. március 13. 09:24

A Foreign Affairs cikke arra a megállapításra jutott még, hogy a NATO azért is támogatja kitartóan Ukrajnát, mert tagjainak többségét értékek és érdekek egyaránt összekötik.

2023. március 13. 09:24
null

Pénteken a Foreign Affairs egy terjedelmes elemzést közölt az Egyesült Államok által az elmúlt két évtizedben vívott háborúk, valamint a konzervatív politika fejlődése közötti kapcsolatról.

A szerző szerint az utóbbi néhány évben már lehetetlenné vált, hogy a washingtoni külpolitikát pusztán demokráciák köré építsék. Biden elnök „demokrácia csúcsára” olyan államokat is meghívtak,

amelyeknek kevés közük van a liberális demokráciához,

míg több olyan autoriter irányítású ország nem kapott meghívást, amelyeknek közös érdekük van az USA-val.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos hozzáállás sem a demokrácia vonalai mentén alakul, hiszen olyan demokráciák, mint Brazília vagy Dél-Afrika, továbbra sem hajlandóak szankciók alá vonni Oroszországot. A NATO kitartóan támogatja Ukrajnát, mert tagjainak többségét – az egyre autokratikusabbá váló Magyarország és Törökország kivételével – értékek és érdekek egyaránt összekötik.

A diktatúrák valójában ellenállóbbnak bizonyulnak, mint sok demokrácia

– erre a megállapításra jut a cikk. Még Magyarországon és Lengyelországban is, ahol a szabadság eszméje az 1990-es években sokakat inspirált, a demokrácia mára visszafejlődött.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. március 13. 19:51
Az USA sok stratégiai vagy taktikai trükkjei között a számukra egyik legkedveltebb az, hogy az ellenségeit megpróbálja kollektív ellenségekké feltornáztatni. Soha nem azt mondja, hogy "Mi azért nem szertünk benneteket, azért támadunk meg benneteket, mert ti Amerika ellenségei vagytok." Oh dehogy, ebben az esetben lehet, hogy a fél világ éppen a megtámadottak mellé állna. Az USA egyedül a profitot szereti magához ölelni, csak arra szereti azt mondani, hogy "az enyém". Minden másra, az ellenségeire, a krízisekre, stb, azt mondja, hogy az az egész világé. Az ö ellenségei az "egész emberiség ellenségei", az ö problémái az "egész világ problémái", tehát azokat összefogva kell "mindannyiunknak" legyözni, megoldani. Elképesztö, hogy elzzel a trükkel az orránál fogva tudja vezetni a világot. Persze azért nem csak ez a trükk itt az aduász, hanem a háttérben ott vannak a zsarolások vagy éppen a lefizetések, mikor melyik a hatékonyabb. Szóval azt ma már az egész világnak tudnia kiellene, hogy az USA a világ legnagyobb gazembere, a többi országok csak messze lemaradva követik öt a csibészségben.. De hogyan tudja az USA elhitetni a világgal, hogy az ö XY ellensége miért lenne az egész világ ellensége. Mert ehhez is kell egy trükk, egy másik. Ezt a háttérben folyó provokációval, diverzióval és föleg az ellenségeinek a megosztásával tudja ugyancsak rendkívül ravaszul elérni. Az USA kevenc módszere ezügyben az, hogy az ellenséges országból cápa módjára "kiharap egy darabot". Minden országban vannak a kormánnyal elégedetlen, korrumpálható ellenséges elemek, akik könnyen beszervezhetök. Ezekkel felveszik a kapcsolatot az erre kiképzett amerikai ügynökök és elökészitenek puccsot, vagy valami hasonló felfordulást és máris fölénybe kerülhetnek, diktálhatják a háttérböl, hogy mi történjen az országban. Ha a megtámadott ország védekezik, akkor az amcsik jönnek a diktatúra-mesével, hogy az országban a diktatórikus vezetés nem engedi kibontakozni a szabadságot, és ezzel a lovat áthúzzák az "emberi jogok utcájába", ami ezzel az egész világ megvetését kell, hogy maga után vonja. Itt zárul a kör. Ukrajna egy mintapélda erre. Persze az is mond valamit az illetö országról, hogy egyik országgal ez könnyen megy, egy másik országgal nehezen vagy egyáltalán nem.
Igenpersze
2023. március 13. 12:09
Foreign affairs a neve alapjan is partatlan.
pipa89
2023. március 13. 11:53
Ti aztán csak tudjátok, hiszen diktatúrában ti vagytok a legjobbak! A bankos-hadiipari komplex olyan szépen ráfonódott a az USA-államra, hogy kiirtani sem lehet. Szép lassan elsorvasztjátok a társadalmat, az államot, felélitek az összes erőforrásukat. A teljes nemzeti vagyont kivontátok, a jenki állampolgároknak, meg államnak semmi nem maradt csak az adósság! Aztán okosan előálltok a frissen gyarmatosított Európának a globális minimáladó ötletével, hogy a 420 milliós európai választópolgárral fizettessétek ki a hiányt, az adósságot. Beszartok a pelusba, utána meg egy háborúval szétterítitek az egészet... DEMOKRÁCIA AZ USA-BAN?????? Ez a legnagyobb mese, amit valaha hallottam. Ti mindenkit megvesztek kilóra, ha tehetitek, mindkét indulót. Mi is ebben a demokrácia???????????????????? Ha bedől az USA, mint állam, most hol kerestek fészket? A brit birodalom bedőlésekor a tengerentúlra mentetek, most mi lesz a cél? Kína? Logikus választás lenne még azelőtt, hogy a jüannal kihúzná alólatok a fed-es petrodolláros szőnyeget...
hegyivadász
2023. március 13. 10:54
Aha. Visszafejlődött. És mi volt az az állapot, ahonnan visszafejlődött? Gondolom a 2010 előtti állapot volt az USA szerint a jó, mert azóta kezdtek el aggódni a demokrácia állapota miatt. Hát, ha a gyurcsányi lovasroham, válogatás nélküli gumibotozás, letartóztatás a demokrácia magasabb állapota, akkor köszönöm, nem kérek a demokráciából. Legalábbis az USA számára megfelelő változatából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!