Bukott a demokrata vezető Chicagóban, az erőszak fővárosában

2023. március 02. 18:01

Négy év alatt feltörekvő demokrata sztárból bukott politikus lett Lori Lightfoot, Chicago fekete, leszbikus polgármestere. Mutatjuk, hogy sikerült ezt elérnie – kudarcos és botrányos városvezetői ciklusa az amerikai balliberális politizálás igazi állatorvosi lova.

2023. március 02. 18:01
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Lori Lightfoot „az első nyíltan leszbikus fekete nő, aki egy nagyobb Egyesült Államokbeli város polgármestereként szolgál, és a második nyíltan leszbikus nő (Annise Parker után), aki az Egyesült Államok tíz legnépesebb városának polgármestereként szolgál, valamint az első fekete nő, a második nő (Jane Byrne után) és a harmadik fekete ember (Harold Washington és Eugene Sawyer után) aki Chicago polgármestereként szolgál.”

Most már persze mindez múlt idő: a Wikipédia róla szóló szócikke második bekezdésében felsorolt összes szimbolikus dobogós hely sem volt elég a polgármesternek, hogy megtartsa székét –

hiába minden balos szólam, a balos városnak így is túl sok a bűnözés.

Pedig Lightfoot is ráült a woke-divatra, sűrűn emlegette a rendszerszintű rasszizmust, hogy a városházán szerinte túl sok a fehér újságíró, ahogy még Kolumbusz-szobrokat is eltávolított ideiglenesen.

Ha ugyanis rendszeresen fekete bűnözők eltévedt golyói fekete gyerekeket ölnek meg Dél-Chicagóban, akkor ez annyira nem hatja meg a helyieket.

A február 28-i első fordulóban harmadik helyen végzett a kilenc induló közül, így még a második fordulóba sem jutott be – oda ugyanis csak az első két helyezett megy tovább.

Chicago élén 1931 óta nem állt republikánus politikus,

és nem változott sem 2019-ben, sem 2023-ban sem – mindkét választás demokrata belharc volt. 2019-ben Lightfoot 13 társával mérkőzött meg sikeresen, hogy már az első fordulóban az első helyen végezve a második fordulóban győzzön. Lori Lightfoot dolgozott vállalati jogászként, szövetségi ügyészként, a chicagói rendőrség vezetőjeként is, mire 2019 tavaszán polgármesternek választották – a fejleményt persze identitáspolitikai diadalként ünnepelte a liberális sajtó.

Lightfoot a kívülálló reformer szerepét vette akkor magára, ellenfele pedig a progresszív címkével látta el magát. Amikor nyert, akkor viszont nem reformer városvezetőként, hanem progresszív ideológusként viselkedett.

2019-ben Lightfoot azzal indított, hogy elhalasztotta a szavazást egy észak-chicagói gigaberuházással, a Lincoln Yards-fejlesztéssel és egy belső-chicagói másik fejlesztéssel, a The 78 projekttel kapcsolatban – mindkettő parlagon lévő terület, és mindkettőn felhőkarcolókat fognak felhúzni. Ugyan az egyik beruházó esetében a hatszáz oldalas szerződés teljes átnézését ígérte, végül mindkettő esetében

az volt a nagy megegyezés, hogy több kisebbségiek és nők által vezetett vállalkozást vonnak be a kivitelezésbe.

Majd kinevezte Chicago első egyenlőségügyi hivatalnokát egy bizonyos Candace Moore személyében, akinek a feladata a faji egyenlőtlenségek elleni küzdelem volt. A polgármester létrehozott egy lakhatásügyi munkacsoportot is, hogy átalakítsák a város „elérhető lakhatásra” (affordable housing) vonatkozó szabályait. Ez általában önkormányzati megrendelésre épülő, olcsó lakásokat jelent Amerikában, amelyet a medián jövedelem alatt keresőknek szánnak.

Lightfoot – meglepetés! – a lakhatási bajok fő forrásának a rendszerszintű rasszizmust nevezte meg, viszont a város kitűzött lakhatási céljait végül a kovid nyeste vissza, költségvetési problémákat okozva Chicagónak.

Emellett 2022-re megbízást adott egy cégnek egy kaszinó felépítésére, amitől sok adóbevételt vár. Igaz, ő és elődei egy városi tulajdonban lévő kaszinót preferálnának, de Illinois állam törvényei ezt nem teszik lehetővé. Lightfoot azon igyekezett, hogy elérje egy részben városi, részben állami tulajdonban lévő kaszinó engedélyeztetését. Mindenesetre a kaszinó-ügyet nem sikerült lezárnia, azt utóda örökli.

A polgármester felemelte a minimumbért is, mégpedig 15 dollárra – viszont ez nem vonatkozott a pincérekre és a borravalóból élő alkalmazottakra.

A bűnözéssel a kezdetektől nehezen küzdött meg: tíz nappal a beiktatása után volt az első Memorial Day, azaz az elesett amerikai katonák emlékének szentelt nemzeti ünnepi hétvége, amikorra a szokásosnál több rendőrt küldött az utcákra és programokat szervezett az ifjúságnak,

de a lövöldözések száma mégis az egekbe szökött.

Ugyanakkor Lightfoot a rendőrség ügyében nem mindenben követte a woke mozgalom rendőrség-megszüntetős „defund the police” követeléseit. Például ellenezte azt a kezdeményezést, ami megszüntette volna a chicagói köziskolák szerződését a rendőrséggel, ami alapján minden iskolánál szolgál egy rendőr. Később viszont mégis felszállt a rendőrségellenes retorika vonatára, és

80 millió dollárral akarta csökkenteni a chicagói rendőrség költségvetését – mindezt Amerika egyik legveszélyesebb városában.

Chicago 2020-as gyilkossági térképe

 

A Covid-járványt a szokásos demokrata szigorúsággal kezelte, viszont amikor kijárási tilalom volt, 2020 áprilisában elment a fodrászához. A kritikákra válaszul azt mondta: „Én vagyok a város arca. Szerepelek az országos médiában és figyel engem a köz szeme.” Máskor viszont személyesen vett részt a közrend ellenőrzésében, hazaküldve a kijárási tilalom megsértőit. Mindeközben aláírt egy rendeletet, ami szerint a városban élő illegális bevándorlók jogosultak a város szociális és mindenféle juttatásaira, szolgáltatásaira.

A George Floyd halála ürügyén kirobbant, erőszakos BLM-zavargások idején Lightfoot, akinek az ígéretei között fontos helyen szerepelt a rendőrség megreformálása, kijelentette, hogy e reform fő kerékkötői a rendőrörsök. Majd megtiltotta a demonstrációkat a saját lakhelye körül a Logan Square városrészben, mondván, fenyegetéseket kapott. Amúgy a polgármester egy igen csinos házikóban lakik párjával, aki háztartásbeliként neveli örökbe fogadott lányukat.

2021 májusában mégis demonstrációt tartottak a környéken, de ezúttal nem George Floyd miatt: Lightfooton kérték számon választási ígéreteit. A Chicagói Szövetség a Rasszizmus és Politikai Elnyomás Ellen nevű szervezet, a helyi tanári szakszervezetek és más aktivistacsoportok Lightfoottól még balrább álló csoportja azt üzente:

Lightfoot polgármestersége idején negyedszázados rekordot ért el a fegyveres gyilkosságok száma – a 2021-es 3500 lövöldözés 1400-zal több, mint 2019-ben, amikor Lightfoot hivatalba lépett. Persze nem mind volt halálos, de a 2021-es 797 halálos áldozat 299-cel több a 2019-esnél, és 1996 óta a legmagasabb szám. A chicagóiaknak úgyszintén elegük lett az autólopásokból és a rablásokból.

2020-ban, mint írtuk, csak a függetlenség napi hétvégén 87 emberre nyitottak tüzet Chicago belvárosi kerületeiben, közülük 17-en haltak bele sérüléseikbe – az előző hétvégét 65 lőtt sebbel, 18 halállal zárták,

az apák napi hétvégén 104 támadás és 15 halál volt a végeredmény, az áldozatok harmada kiskorú volt.

De azért „ideiglenesen” három Kolumbusz-szobrot is eltávolítottak a város köztereiről, és Lighftoot olyan kijelentést is tett, hogy „szégyen, hogy 2021-ben a városi sajtótestületben nagyrészt fehérek dolgoznak. Pedig a város több mint fele feketeként, latinóként, ázsiaiként vagy őshonos amerikaiként tekint magára”. Ezért aztán nem volt hajlandó fehér újságírónak interjút adni. Sőt, a rasszizmust is sikerült közegészségügyi válságnak nyilvánítania.

A bűnözés és más okok miatt számos nagyvállalat hagyta el a várost: máshová helyezte a székhelyét az előző években a Boeing, a Caterpillar és mások is. Amikor erre a McDonald's vezetője, Chris Kempczinski rámutatott, hozzátéve, hogy alig talál a cég megfelelő munkaerőt a cégvezetésbe, Lightfoot mérgesen annyit válaszolt: jobb lenne, ha Kempczinski először tájékozódna, és csak utána beszélne.

A Chicago Sun-Times egyik publicistája, Mary Mitchell azzal védi Lightfootot, hogy senki nem gondolhatta, hogy négy év alatt megoldja a városi bűnözés problémáját. Ez talán igaz. De Lightfoot alatt a helyzet nem hogy kicsit sem javult vagy stagnált, hanem még rosszabb lett.

Mit rosszabb: 40 százalékkal nőtt a bűnözés a négy éve alatt.

A Chicago Sun-Times másik szerzője, Fran Spielman azt írja: Lightfoot nem tartotta be a választási ígéreteit. Ami miatt megválasztották, az a rendőrség megreformálásának ígérete volt, mivel elődje, Rahm Emanuel rendőrségi bizottságának az elnöke volt. Először Chicagóba hozta a Los Angeles-i rendőrséget sikeresen átalakító Charlie Becket, majd utána felvette a dallasi David Brownt, aki két hét alatt visszacsinált mindent. Emellett meglehetősen rázós volt a kapcsolata a városi tanáccsal, és saját csapatából legalább heten otthagyták, más jelölt mögé állva.

Spielman így fogalmaz: „Lightfoot csalódás volt a tóparti szavazóknak, akik a fő támogatói voltak 2019-ben. Lightfoot ellenezte a megválasztott oktatási bizottságot, miután azt mondta, támogatni fogja azt; transzparenciát ígért, de nem valósította meg; és megszegte azt az ígéretét, hogy felemeli az ingatlanátruházási adót a csúcskategóriás ingatlanügyletek esetében, hogy létrehozzon egy alapot a hajléktalanság csökkentésére.”

Nem csoda, hogy míg Lori Lightfootot 2019-ben a szavazatok 70 százalékával választották meg, most viszont csak 14 százalék támogatta őt.  

Újraválasztási kampányában egyébként

a politikus többek közt iskolai piros pontokat ígért azoknak a diákoknak, akik segítik a kampányban,

South Side városrész lakosainak pedig azt üzente, vagy rá szavazzanak, vagy senkire.

És mindezek után mi volt a magyarázata arra, hogy negyven éve ő az első chicagói polgármester, akit nem választanak újra?

Az, hogy

szerinte nem fair módon kezelték őt a fekete és leszbikus mivolta, azaz faja és gendere miatt.

Veresége beismerésekor hozzátette„Függetlenül a ma este eredményétől a jó harcot harcoltuk, és egy jobb útra tereltük a várost!”

Ez persze a chicagóiak szerint nincs így. Ők inkább a mérsékelt demokrata Paul Vallast és a progresszív Brandon Johnsont választották be az április 4-i második fordulóba. Az esélyesebb Vallas, aki nem ült fel a rendőrség-ellenesség vonatára.

Persze nem Lightfoot az első a rendőrségellenes várospolitikusok közül, aki figyelmen kívül hagyva a lakosság közbiztonsággal kapcsolatos elvárásait, elbukik: 2021-ben New Yorkban a volt rendőr és mérsékelt balos Eric Adams utasított maga mögé számos szélsőségesebb, átideologizáltabb jelöltet; ugyenebben az évben a minneapolisiak utasították el népszavazáson az ötletet, hogy a rendőrséget egy közbiztonsági osztállyal váltsák fel; és még a San Franciscó-iak sem viselték el Chesa Boudin Soros-féle városi főügyész liberális hozzáállását a bűnözéshez.

De Lightfoot esetében ehhez hozzájárult penetráns, bicskanyitogató stílusa is, amivel egyrészt saját szövetségeseit idegenítette el, másrészt a befektetőket kergette el a városból. 

Lightfoot kifejezetten nehéz időkben állt Chicago élén, hiszen a bűnözést mellett ott voltak a George Floyd-zavargások és a Covid-járvány. De hogy nagy kedvencből pária lett, és a sajtó politikai megalázásról ír, azt magának köszönheti. Nem kellene talán mindent a rendszerszintű rasszizmusra és elnyomásra fogni, valamint összeveszni mindenkivel, hanem gyakorlatiasan kellene cselekedni. 

Mindenesetre a Wikipédia hozzáírhatja Lightfoot értelmetlen statisztikáihoz: Michael Bilandic (1976-79) és Jane Byrne (1979-1983) után ő a harmadik olyan chicagói polgármester a város történetében, akit nem választottak újra.

 

Chicago: ahol nem reszketnek a betörők

Nem tudni, mi van Chicago levegőjében - azon kívül, hogy szél, mert az mindig fúj a városban -, de az biztos, hogy az amerikai nagyvárosban évszázados hagyománya van a brutális szintű bűnözésnek. Nincs ez másképp a legutóbbi időszakban és idén se.

 

Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2023. március 03. 14:53
"PiS-Lengyelország, a baltiak és Banderasztán majd létrehoz itt egy független "based fehér keresztény nacionalista" államszövetséget Kelet-Európában?" pontosan ezt kellett volna tenni, és Magyarországnak masszív esélye lett volna ha az élére áll a V4+ vagy Intermarium törekvésnek hogy sikerre vigye a dolgot. Ehelyett... az van ami van... egy tál lencséért... Az Azovosok szerinted mennyire LGBTQ vagy bevándorlópártiak? Igen, biztos "támogatta" az USA őket a-la-Soros style de ezt ők is tudják hogy ez mind érdek, attól még útálják a zsidókat (pont mint az itteni NERsevik denácifikátorok), a buzikat, a transzokról azt se tudják hogy van olyan, meg a bevándoroltatást. Szóval ha valaki akkor nálunk 'based'-ebb nincs. Ki kellett volna egyezni velük Zelenszkij-n keresztül. Kicsit talán természetesebb szövetségesek mint a Herszonban Lenin szobrokat állítgató, színorosz Moszkvából 30-35% muszlim churik Mogadishut csináló, épp Zovjetúniót visszaépítő, valódi fehér nacionalistákat visszakézből bebörtönző (erről ugye nem hallottatok mi??) Putykó, nem gondolod? Persze ez a hajó már 2022 Áprilisában elment, amikor a stratégiai kétszinüséget választottuk.
Zsoel
2023. március 03. 08:37
Ez van, ha valaki nem a képességei, teljesítménye okán kerül egy bizonyos (vezető) pozícióba, hanem mert fekete, aberrált, nő stb.
NTLLK
2023. március 03. 08:06
Kár érte! Finom, érzékeny teremtés lehet.
Reszelő Aladár
2023. március 03. 07:31
Ha nem választották újra, akkor valóban rendszerszintű a rasszizmus. Aki pedig a saját leszbiségét mint pozitív tulajdonságot emeli a saját önmaghatározásában, az ne csodálkozzon, ha emiatt is ítélik meg. A favágashoz balta kell és nem jó hozzá a világ legszebb ágytakarója sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!