25 ezren tüntettek a cseh kormány ellen, hogy állítsa le Ukrajna katonai támogatását

2023. március 12. 07:22

Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen is tiltakoztak, és a kormány távozását is követelték.

2023. március 12. 07:22
null

Mintegy 20-25 ezren tüntettek szombaton délután Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen. A demonstrálók követelték az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását, valamint Petr Fiala miniszterelnök kormányának lemondását.

A szegénység elleni több mint háromórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem- PRO) nevű párt szervezte. A Vencel-téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak. Jindrich Rajchl, a PRO elnöke bejelentette: amennyiben a kormány nem fogadja el követeléseiket április 16-án újabb tüntetés lesz a Vencel téren, majd blokád alá vonják a kormányépületeket.    

A tüntetők azt is követelték, hogy a kormány állítsa le az Oroszország által megtámadott Ukrajna masszív katonai támogatását,

s az ukránok helyett a cseh lakosság gondjaival foglalkozzon.    

A megmozdulás végén néhány száz tüntető a cseh Nemzeti Múzeum elé vonult, s követelte az épület homlokzatán lévő ukrán zászló eltávolítását. Miután követeléseikre senki sem reagált, többen megpróbáltak behatolni az épületbe, amit a rendőrségi kommandósok megakadályoztak. Dulakodás alakult ki, minek következtében a rendőrség rendbontás címén 15 személyt őrizetbe vett. Vít Rakusan belügyminiszter az oroszbarát személyek akciójának minősítette a tüntetést, s azt mondta, hogy a rendőrség beavatkozása törvényes és szükséges volt.

(MTI)

 

***

Nyitókép: LUKAS KABON / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. március 14. 07:19
A választáson rosszul választottatok.
CinX2natus
2023. március 13. 10:17
Biztos így van. A biztos szavazók körében 52-54%os a Fidesz. Jó a mozgósítása, ügyesen tartja egyben a szavazótábort. Ez viszont nem egyenlő a kormány kommunikáció automatikus megszavazásával.... Mert pl egy megint másik balos közvéleménykutató szerint: "a megkérdezettek 62 százaléka szerint az Orbán-kormány által támadott orvosok a betegbiztonság javításáért tiltakoznak A Fidesz-szimpatizánsok többsége is így véli." " 43 százalékuk látja úgy, hogy a doktorok a betegbiztonság javításért küzdenek, 33 százalékuk tartja felelőtlennek a tiltakozást, és 24 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni" A szavak a Népszaváé, a számok meg a Publicusé. De ha ezek annyira liberálbolsevikek, hogy nem lehet neki hinni: a rendszeresen elsütött nemzeti inzultációs kérdőívekből manapság kb 1.3 M szokott visszamenni. Ha hihetünk annak, hogy nincs rommá hamisítva és felnagyítva így is. Na ennyien biztos elhiszik amit a kormány mond, és aktivizálhatók is. Namármost a 3.3 M legutóbbi Fidesz+MiHazánk szavazóból ez szerintem marhára kevés népakaratnak, bármilyen 97%ot állít a plakát.
nempolitizálok
2023. március 12. 12:56
Ez még csak a kezdet libbantak!
fatman
2023. március 12. 12:40
kevés... ezek nagyon kezdő számok ezen a pályán... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!