Vitalij Klicsko: Az orosz sportolóknak a háború ellen kell állást foglalniuk

2023. február 13. 18:35

Kijev főpolgármestere szerint az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnének az ötkarikás játékokon, ha nem csatlakoznak a „Nem a háborúra!” kezdeményezéshez.

2023. február 13. 18:35
null

„Az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián” – közölte hétfőn Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere, korábbi ökölvívó világbajnok.

Szerinte az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnének az ötkarikás játékokon, ha nem csatlakoznak a „Nem a háborúra!” kezdeményezéshez, és nyilvánosan kell felvállalniuk, hogy elutasítják a közel egy éve zajló ukrajnai háborút. „Minden orosz sportoló szóljon a kormányának, az orosz elnöknek, hogy állítsa le ezt az értelmetlen háborút” – mondta Kijev főpolgármestere, aki hozzátette: semlegesnek sem lehet maradni akkor, amikor embereket, nőket, gyerekeket ölnek meg.    

A háború mellett vagy ellene vagy” – fogalmazott Klicsko, akinek testvére, a szintén volt ökölvívó világbajnok Volodimir Klicsko az oroszok és fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozott. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke ugyanakkor a párizsi ötkarikás játékokat illetően bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), miután a NOB három héttel ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy a két ország sportolói részt vehessenek az ázsiai kvalifikációs tornákon. Ezen kívül a NOB vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben,

azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat.   

Thomas Bach NOB-elnök az ukrán sportminiszteri és olimpiai bizottsági elnöki posztját betöltő Vadim Hutcajthoz írt levelében felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel. Egyben visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a NOB "a történelem rossz oldalára állt”, és kiemelte: együttérez az ukrán sportolókkal, de „nem a kormányok feladata annak eldöntése, hogy ki melyik sportversenyen vehet részt”. Hangsúlyozta azt is, hogy a NOB teljes mértékben szolidáris Ukrajnával, annak sportolóival, és támogatja, hogy erős ukrán csapat legyen Párizsban a 2024-es olimpiai játékokon.

(MTI)

Nyitókép:  Bernd von Jutrczenka / POOL / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon
2023. február 14. 12:56
Senkinek semmi köze hozzá, a Klicskonak meg még annyi sem.....
Egy Ember
2023. február 14. 11:11
Javaslatom, hogy az összes sportolónak nyilatkoznia kelljen a feltett kérdésre. Mert, ugye a nyugat nem akar békét együtt az ukránokkal. Akkor vajon kik indulhatnának? Gondolom a háború pártiak. Ez lenne a 22-es csapdája.
gacsat
2023. február 14. 11:05
Meg a kijevi polginak is. Mondtad már Zselének?
sorivo4
2023. február 14. 10:34
A sportolóknak nem kell politizálniuk. Mert akkor politikusok lennének, nem sportolók. Hisz akkor azt is kérhetnénk tőlük, hogy határolódjanak el a nemzeti kisebbségeket ért atrocitásoktól és jogfosztástól, amit a kormányuk képvisel vagy enged.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!