Felpumpálják Leopard 2-esekkel az ukrán hadsereget

2023. február 26. 18:30

További 300 darab harcjárművet kaphat Kijev.

2023. február 26. 18:30
null

Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből – mondta a német védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban. Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte: bízik abban, hogy sikerül megvalósítani azt a német-lengyel kezdeményezést, hogy

az orosz agresszió elhárítását segítő nyugati országok két harckocsizó zászlóaljnyi, azaz 62 darab Leopard 2-essel segítsék az ukrán hadsereget.

Az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek – fejtette ki a miniszter, jelezve, hogy formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket.

Mint mondta, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot. A szövetségi kormány 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit ad át a hadsereg (Bundeswehr) állományából.

Március végéig le is szállítja mindet, és a Bundeswehr befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről, mert be kell várni, hogy a gyártó pótolja az Ukrajnának átadott darabokat.

– mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Németország Ukrajna támogatásával közvetett módon ugyan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában, de nem hadviselő fél, és a részvételnek ezt a két eltérő fajtáját Vlagyimir Putyin orosz elnök is külön kezeli.

 

Kifejtette: érthető, hogy egy teljes évvel az orosz támadás kezdete után, amikor még egyáltalán nem látszik, hogy miként lehet vége az öldöklésnek, egyre nagyobb az aggodalom, hogy Németország belesodródhat a háborúba. Ezért a szövetségi kormány Ukrajna támogatása mellet arra törekszik, hogy elkerülje a háború kiterjedését.

 (MTI)

Nyitókép: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DaseinDb
2023. február 26. 23:29
Elvtársak! Néhány apró-pici probléma van, és ezt nagyon nem tálalja a F.O.S. média: milyen tömegűek is ezek: a Leo (62tonna), Ábrahám (51-67 tonna), Chello (64-75tonna), Leclerc (54-57 tonna) harckocsik? Lyukrajnában a vasúti és közúti hidak terhelhetőségét anno a szovjet szabványok szerint építették, nem véletlenül max. 55 tonna teherbírásra... (nálunk is gondot okoz az, ha a Leot mozgatni kell). A ponton-elemeket meg az az utászoknak (konvoj) mindig oda kell vinni, felépíteni, ahol éppen szükség lenne a hk-kra, ez megint macerás ám, hídfőállás, stb......Melyik hk-val is lehet akkor tervezni? Mondjuk minden oké, eljutnak a harci zónába ezek a hk-k, mi van a lőszerekkel, üzemanyaggal és a karbantartással? Visszaviszik Lengyelo.-ba, meg a baltiakhoz? És addig szólnak az oroszoknak, hogy bocsi, szünet van, vegyétek elő a vodkás üveget.. Csak úgy megsúgom, hogy az Ábrahám gázturbinás (kerozint iszik)...a Chello nem kompattibilis a Leoval lőszerügyileg, a csövek cseréjét is különböző időben kell elvégezni... És ezen hk-k egyike sem tapasztalta még a raszputynicát, azt a sártömeget, amelyben bennragadhatnak, műszaki mentőjárműveik sem ismerik ezt a "vendégmarasztaló" sarat.... A hk nem gépkocsi, hogy átülök a Skodámból a 7-es Bömcibe és hajrá... nem is néhány hetes a kiképzés, hanem sok-sok hónap, amíg mindent megtanulnak és összeszoknak a kezelők. És akkor még ne is ejtsünk szót arról, hogy nem oldják meg az ukránok problémáit, hiszen nem képez olyan erőt... szóval szerencsétlen Tarasz, Bohdan, meg Mikolaj a nyugati hk-k tesztpályáján pusztulnak el, miközben az ami, az angol, a francia, az olasz és a német konstruktőrök bőszen jegyzetelnek, videóznak... Mint 1936-ban a spanyol polgárháborúban németek, majd a a II.VH után Koreában, később Vietnamban az amik, az oroszok és a kínaiak... A lényeg, hogy gyűljön az alkalmazásról tapasztalat úgy, hogy egyik gyártó nemzet katonája se essen el.... Ilyen-olyan harceljárás gyakorlat élesben... mi az ami bevált, mit javítsunk ki, és mit felejtsünk el... közben meg menjen a Wunderwaffe-PR.. meg azt sem szabad megemlíteni, hogy nincs kilőhetetlen hk...
Pathfinder76
2023. február 26. 22:15
A 62 Leopard2 mióta két zászlóalj? Egy NATO szabvány harckocsi zászlóalj 44 db harckocsiból áll .. Ebben az egy zlj plusz egy szd- ban lesz úgy négyféle eltérő változat...
tölgy
2023. február 26. 21:32
A hiénafalka addig-addig ingerli a macit, amig az ismét Berlinig fut előlük. (a baj csak az, hogy közben rajtunk is keresztülcsörtet)
Stingary76
2023. február 26. 20:56
"Mint mondta, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot." Az egy év. Elhúzódó háborúra készül ezek szerint Németország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!