„Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a ravaszt” – egykori orosz tiszt beszélt az ukrán foglyok kínzásáról

2023. február 02. 18:22

 Konsztantyin Jefremov a BBC-nek adott interjú végén elnézést kért az ukránoktól.

2023. február 02. 18:22
null

„Akkoriban senki sem hitte, hogy háború lesz. Mindenki azt hitte, hogy ez csak egy gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy még a rangidős tisztek sem tudták” – mondta a BBC-nek Konsztantyin Jefremov, egykori orosz tiszt 2022. február 10-ről, amikor megérkezett a Krím-félszigetre. 

Pontosan két hét múlva az oroszok lerohanták Ukrajnát, február 27-én pedig Jefremov már Melitopolban volt. 

Áprilisban aztán Bilmakba került az embereivel, ott tapasztalta a foglyokkal való orosz bánásmódot, ami végül a hadsereg elhagyására késztette.

Egy bekötött szemű katona feje mellé fegyvert tartott az egyik orosz ezredes, megfenyegette, háromig számol, és vége az életének.

Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a ravaszt – szól az egyik története.

Az egyik ukrán bevallotta, hogy mesterlövész, erre az orosz parancsnok üvöltve megkérdezte tőle, házas-e. Igennel felelt. A magas rangú tiszt parancsot adott, hogy hozzanak egy felmosót, mert lányt csinálnak belőle, és a videót elküldik a feleségének – ez egy másik eset, amiről Jefremov beszélt az interjúban.

Az extiszt állítólag olyat is tapasztalt, hogy vallatás közben kiverték a fogát egy ukrán katonának, vagy lábon lőtték. Erre, a lábon lőtt ukrán katonára orosz egyenruhát adtak, hogy ellássák az orvosok, és segítsenek rajta.

Jefremov nyáron hazatért, és Csecsenföldön kapott munkát, de jelezte kilépési szándékát a hadseregből. Végül, elmondása szerint,

nem engedték, hogy a saját kezdeményezésére távozzon, hanem elbocsátották a haderő kötelékéből.

Végül ősszel, a mozgósítás bejelentését követően egy orosz emberi jogi csoport segítségével hagyta el Oroszországot.

Az egykori tiszt a beszélgetés végén elnézést kért az ukránoktól. Mint mondta, embert ugyan nem ölt, de nem tud megbocsátani magának, mert részt vett a háborúban.

Nyitókép: Képernyőmentés, BBC

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. február 03. 11:34
Elhiszem, nem lep meg amit mond, bár ezek azért nem tömeggyilkosságok és nagyon egybecsengenek azzal, amit az amerikaiak műveltek Irakban. Azt gondolom, hasonlók a másik oldalon is megtörténtek. Arról is nyilvánosságra került már felvétel, amikor orosz hadifoglyokat öltek meg. Hol vannak már azok az idők, amikor a harcoló felek tisztelték az ellenfél vitézségét és bátorságát.
Szuper
2023. február 03. 10:54
Én se lennék biztosítási ügynök, aki erre a takonyra életbiztosítást kötne! Olyan jó volt olvasni, csak úgy cikáztam a sorok között... Még olvastam volna néhány zavtos sztorit. Nyilván áttérek a Herry könyvére... Az olvasottak utáni letargiám egy Grimm sztori talán feldobná! Esetleg a Hamupipőke? Még szerencsére vannak ilyen tisztessédes katonák, mint ez a Nyikoláj, vagy ki! Már azt hittem, hogy a katonák harcolnak egy háborúban. Ezek szerint 40 évvel ezelőtt ezelőtt velem csak szórakoztattak másfél évig a seregben? Ezt a kib@szást! :-)))))))
dragstar
2023. február 03. 08:18
Gonosz oroszok,az ukránok ilyet soha az életben nem tennének mert azok rendes nácikok
Igazszó
2023. február 03. 07:44
Szar hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!