Tarjányi: A következő napokban meg fogunk döbbenni, hogy milyen információk miatt mondott le a moldáv kormány

2023. február 11. 16:24

A biztonságpolitikai szakértő nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Oroszország olyan beavatkozást hajt végre, melynek keretében Moldovában nagyobb létszámmal megjelenik az orosz hadsereg.

2023. február 11. 16:24
null

„Óvatosan akarok fogalmazni, de szerintem a következő napokban meg fogunk döbbenni a Moldovából érkező híreken” – jelentette ki a Spirit Fm Ostrom című műsorában Tarjányi Péter arra a hírre reagálva, hogy pénteken lemondott a teljes moldáv kormány.

Bár a sajtótájékoztatón a gazdasági nehézségekkel és a korrupcióval indokolták a döntést, a Spirit Fm műsorában elhangzott, hogy az uniós csúcson maga Zelenszkij beszélt arról, hogy információi szerint

orosz műveletekre kerülhet sor a Románia, Ukrajna, és Oroszország szorításában vergődő országban.

Működését tekintve egy olyan országról beszélünk, amely – például korrupció terén – hasonlít Ukrajnához, és egy olyan terület, amely stratégiai szempontból fontos Oroszországnak” – mondta Tarjányi, hozzátéve, hogy az orosz szándékok nem újak: tavaly februárban is, ha sikeres az orosz támadás, mentek volna tovább Moldovába – legalábbis a kiszivárgott tervek szerint.

„Egyszerűen ez az ország egy ütközőország, és valójában ebben a háborúban benne van: nem olyan értelemben, hogy katonáik halnak meg, hanem a menekültválságnak való kitettsége okán, valamint azért, mert most is állomásoznak orosz csapatok az országon belül” – jelentette ki Tarjányi.

Hozzátette: nem tudja, mire gondolt pontosan Zelenszkij, de ha az ukrán elnök szavaira lemond egy teljes kormány, akkor „a következő napokban meg fogunk döbbenni”, hogy milyen információk miatt távoztak a moldáv kormány tagjai.

Tarjányi azt sem vetné el, hogy Oroszország olyan beavatkozást hajt végre, melynek keretében Moldovában nagyobb létszámmal megjelenik az orosz hadsereg.

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2023. február 12. 10:53
pontosítsunk ... oroszok Transznisztriában vannak (békefenntartóként egy támaszponton), tudomásom szerint Moldovában nincsenek. Transznisztria Moldova Ukrajna felé eső területe, melyet többnyire senki nem ismer el, viszont közel van Odesszához. Valami készül, de még nem tudjuk, mi.
Colonel
2023. február 12. 07:52
Az oroszok átlőttek felettük , erre lemond az egész USA patronálta kormány . Hát ez nem sikerült valami acélosan .
Namond
2023. február 12. 00:43
Tarjányi Péter szavaival az utolsó betűig egyetértek. Lehet még közös moldáv magyar határ, moldáv tengeri kijárattal.
mai nap
2023. február 11. 21:23
Nem értem. Ha eddig is volt ott orosz katonaság, miért nem mondtak le korábban? Hogy most lemondtak, kevésbé fogják őket megszállni orosz csapatok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!