Az orosz erők ismét lőtték Harkivot, Mariupolban is robbantottak

2023. február 22. 17:17

A keleti fronton szerdán jelentősen megerősödött az orosz légierő aktivitása.

2023. február 22. 17:17
null

A szerda reggeli légiriadó idején több robbanás rázta meg a kelet-ukrajnai Harkivot, az orosz támadásnak eddig két sérültje lett a polgári lakosok közül – közölte Ihor Terehov, a város polgármestere.

Oleh Szinyehubov megyei kormányzó hozzátette, hogy az orosz erők infrastrukturális létesítményekre mértek csapást. A harkivi polgármester információi szerint négy csapás érte a megyeszékhelyt.

Mariupolban is robbantottak

Az orosz megszállás alá került Donyeck megyei Mariupolban úgyszintén robbanások történtek a kikötőben, ahol az orosz csapatok lőszert tárolnak – számolt be a városi tanács, hozzátéve, hogy ezután orosz repülőgépek emelkedtek az égbe.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy

a keleti fronton szerdán jelentősen megerősödött az orosz légierő aktivitása.

„Vadászgépekről, egyéb támadó repülőgépekről és helikopterekről van szó, amelyek támogatják az orosz szárazföldi erők rohamműveleteit bizonyos irányokban” – fejtette ki.

Ugyanakkor Ihnat szerint ez nem számít rendkívülinek. „Háború zajlik, az ellenség régóta aktívan használja a rendelkezésére álló légierőt a megszálló szárazföldi erők kelet-ukrajnai műveleteinek támogatására. Előző nap kevesebb repülést hajtottak végre, valószínűleg a kedvezőtlen időjárási közülmények miatt” – jegyezte meg.

Már folyik a nagyszabású orosz offenzíva

A Harkiv elleni reggeli támadással kapcsolatban a légierő szóvivője kifejtette, hogy az orosz csapatok Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerekből nyitottak tüzet a városra.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy lapinterjúban elmondta: a várt nagyszabású orosz offenzíva már folyik, de nagyon alacsony intenzitással, ami miatt sokak számára még nem érzékelhető. Kiemelte: az orosz erők elé azt a stratégiai feladatot tűzte ki a moszkvai vezetés, hogy

március 31-ig érjék el Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határait.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Facebookon arról írt, hogy Kijev várakozásai szerint hamarosan megérkeznek az első harckocsik a használatukra kiképzett ukrán katonákkal a nyugati partnerektől.

Több országban is kiállítás nyílik az ukrán hadszíntéren megrongálódott orosz harckocsikból

Közölte, hogy pénteken Németországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban kiállítás nyílik az ukrajnai hadszíntéren megrongálódott orosz harckocsikból. Szavai szerint a felsorolt országok állampolgárai látják majd, hogy „az orosz tankok Ukrajnán keresztül csak múzeumi kiállítási tárgyakként juthatnak el Európába”. Megjegyezte, hogy nyáron Lengyelországban és Csehországban rendeztek hasonló kiállítást.

A miniszter úgy véli, hogy ezeknek a kiállításoknak az oroszok számára is jelzéssé kell válniuk:

Reznyikov kifejezte meggyőződését, hogy egyre több európai megbizonyosodik arról, hogy Oroszországot le kell győzni a csatatéren, „és ezt jobb Ukrajnában megtenni, minthogy később az otthona közelében kelljen megállítania az ellenséget”.

Közben Margarita Robles spanyol védelmi miniszter megerősítette, hogy az ország hat felújított Leopard 2 A4-es harckocsit ad át az ukrán hadseregnek - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál az El País spanyol napilapra hivatkozva.

(MTI)

Nyitókép: MAXYM MARUSENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

***

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2023. február 22. 19:51
Gondolom, a fejlett Nyugat-Europa polgarai meglepetessel ertesultek arrol, hogy nekik most le kell gyozniuk Oroszorszagot, mert eddig semmi problemajuk nem volt az oroszokkal. Most meg a politikusaik elinteztek nekik, hogy legyen! Jo a palya!
Ólat a trolloknak
2023. február 22. 19:29
Az oroszok magukat lövik a nyolc hónapja elfoglalt Mariupolban... Mandiner, mandiner, mivé lettél..
Rasdi
2023. február 22. 19:14
"Több országban is kiállítás nyílik az ukrán hadszíntéren megrongálódott orosz harckocsikból." Van itten pénz, ha még erre is telik:)))))
Menhetten
2023. február 22. 18:24
Az ukrán tüzérség pontosan laktanyákat és lőszerraktárakat talál el, 3 méteres hibahatáron belül. Nem civileket, nem gyerekjátszótereket, nem lakóházakat, hanem KATONAI LÉTESÍTMÉNYEKET! Remélem, minél hamarabb hasonló sorsa jut az összes, aki a független és szuverén Ukrajna területére valaha is fegyverrel a kezében betette a lábát - rohadjon el az összes, Putyinnal az élen, a pokolban! Slava Ukraini !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!