Teljes a káosz az ukrán vezetésben: mégsem váltják le a védelmi minisztert

2023. február 08. 16:59

A botrány még akkor robbant ki amikor kiderült: a honvédelmi minisztérium túlárazott szerződéseket köthetett a katonák felszerelésére.

2023. február 08. 16:59
null

Azok után, hogy nyilvánosan is bejelentették, távozik a védelmi miniszter pozíciójáról Olekszij Reznyikov, néhány nap múlva már visszakoztak, úgy tűnik, egyelőre mégis marad a helyén – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.  Az indoklás: elhalasztják a védelmi minisztériumra vonatkozó döntéseket, mivel mérlegelik a honvédelemre leselkedő kockázatokat is.

A lap szerint habár voltak olyan hangok, amelyek szerint szakmai megfontolások, a vérfrissítés szándéka vezérelte volna a cserét, a hátraarc után ez a forgatókönyv nehezen állja meg a helyét.

Valószínűbb, hogy hatalmi harc zajlik. 

A Magyar Nemzet azt írja: Olekszij Reznyikov lába alatt azután kezdett el égni a talaj, hogy oknyomozó újságírók kiderítették, a honvédelmi minisztérium minden jel szerint jócskán túlárazott szerződéseket kötött a katonák felszerelésére és ellátására. Azt a tojást például, ami az üzletben hét hrivnyáért kapható volt, ők 17 hrivnyáért szerezték be, de problémákat tártak fel generátorok, golyóálló mellények vásárlásánál is.

A politikai felelősség megállja a helyét

A korrupciós botrány rendkívül kínosan érintette a nemzetközi támogatásból élő kijevi vezetést, ezért példát statuálva a botrányba több vezető ukrán politikus azonnal belebukott. 

Bár a tárcavezető konkrét érintettsége nem merült fel, politikai felelőssége egyértelműnek tűnt.

A cikk szerint Olekszij Reznyikov már a bukásáról szóló első sajtóértesülésekre is úgy reagált, hogy „vele senki nem egyeztetett”, majd kereken kijelentette, nem fogadja el a kárpótlására felajánlott stratégiai iparért felelős miniszteri tárca vezetését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig a korrupciós ügy említését messziről kerülve a „pletykák” – melyeket saját pártjának frakcióvezetőjétől eredtek – terjesztésének befejezését követelte. Eszerint úgy tűnik, miközben Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség eddigi vezetője személyében már utódját is megnevezték, a tárcavezető megúszhatja a menesztést.

Jó kapcsolat a Nyugattal

Olekszij Reznyikov 2021 novemberében vette át a védelmi tárca irányítását – a háború kirobbanásáig eltelt három hónapban aligha tett csodákat –, de érdekes módon nem katona-, hanem jogász-politikus múlttal rendelkezik. Hadászati kérdésekért tehát nyilvánvalóan nem ő felel, a jelentős sikereket felmutató katonai felső vezetést nem is érintették a személyi változások. Másrészt sajtóértesülések szerint

kiváló a kapcsolata a nyugati országokkal, amiben lengyel- és angolnyelv-tudása is segítségére van.

Habár a fegyverszállítmányok kiharcolásában valószínűleg Volodimir Zelneszkijé a főszerep, a részletek kidolgozásában, a kapcsolatok kiépítésében biztosan oroszlánrészt vállalt a védelmi tárca is. Különösen rossz lett volna az időzítés, mert jövő héten az Ukrajnát támogató szövetséges államok ismét összeülnek Brüsszelben, hogy megvitassák a katonai segítségnyújtás további formáit, amelyben Kijev most éppen harci repülőkért lobbizik gőzerővel.

Nyitókép: Sergei Supinsky / AFP 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2023. február 09. 05:38
Elromlott a helikopter????
brekker
2023. február 08. 22:46
Valaki tényleg elhiszi, hogy az ukránoknál van hatalmi harc?
brekker
2023. február 08. 22:36
A következő lépés az olajár emelkedés lesz, csak szólok. Hogy mikor, azt csak az opec+ tudja. De ha elótte osszeomlik minden, mert megszűnik a bizalom az amerikai államkötvényben, akkor minden pont fordítva lesz. Aztán meg mégis úgy.
nuknuk
2023. február 08. 22:19
Arra a kis időre amíg tart a háború minek leváltani? Majd ő lesz a felelős a nagy ruháért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!