Greta Thunbergék blokád alá vonták a norvég energiaügyi minisztériumot

2023. február 27. 12:00

Két szélerőműpark leszerelése miatt állnak ki.

2023. február 27. 12:00
null

Emberi jogi és környezetvédelmi aktivisták blokád alá vonták hétfőn a norvég energiaügyi minisztérium épületét, tiltakozásul a számi (lapp) őslakos kisebbség lakta területen épült szélturbinák ellen.

A több tucat tiltakozó – köztük Greta Thunberg svéd klímaaktivista – azért torlaszolta el az épület főbejáratát, mert

a skandináv ország középső részén létesített két szélerőműpark jelenleg is üzemel,

noha a norvég legfelsőbb bíróság 2021-ben hozott döntése szerint a turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó számik nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait.

A számik a turbinák leszerelését követelik,

mivel állításuk szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti állataikat,

és megzavarja az ősi hagyományok gyakorlását. A norvég kormány közölte, hogy a szélerőműparkok sorsa a legfelsőbb bírósági döntés ellenére is bonyolult jogi és politikai dilemmát jelent, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügyben kompromisszum születik.

(MTI)

***

Nyitókép: Jonathan Nackstrand/AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. február 27. 22:30
Szegény számik, stresszes rénszarvasok végtagjaiból kell kirángatniuk a méregdrága ajakír- alapanyagot. Azt miért nem mondta nekik Gréta, hogy rovarokat is lehet tartani?
bela barva
2023. február 27. 21:59
Gréta! Ha már Norvégiában vagy, gyújts rá!
Dunhill67
2023. február 27. 21:12
na várjálvárjál...az atom nem jó,a szén sem és most már a szélerőmű sem kell..aha..értem..ja,nem
Hoth
2023. február 27. 20:26
Mitöl püffedt ennek ekkorára a feje?mondjuk valszeg az azték,Maya,stb.indiánok jogait is korlátozzák a jelenlegi törvények,hogy egy hétvégén nem fejezhetnek le párszáz áldozatot,aztán focizhatnak a fejekkel...hogy mik nincsenek ebben a kurva világban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!