Olasz lap: két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

2023. február 27. 18:06

Tovább gyűrűzik a brüsszeli botrány.

2023. február 27. 18:06
null

A Corriere della Sera hétvégi cikke szerint Antonio Panzeri, a Demokrata Párt volt európai parlamenti képviselője vallomásaiból kiderül, hogy Andrea Cozzolinon, Eva Kailin és Marc Tarabellán kívül két további személy lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban:

Susanna Camusso, a CGIL, az Olasz Általános Munkaszövetség, azaz szakszervezet korábbi főtitkára, valamint a Forza Italia jelenlegi európai parlamenti képviselője, Lara Comi.

A politikus először nyilatkozott arról, hogy fejenként 250 ezer eurót különítettek el Cozzolino, Kaili és Comi számára, hogy segítsék a 2019-es európai parlamenti választási kampányukat. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy Panzeri öt év börtönt kaphat, és megtudhattuk azt is, hogy a korábbi európai parlamenti képviselő nemcsak Katar és Marokkó, hanem Mauritánia politikáját is segítette.

A szövetségi ügyész elrendelte Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense házi őrizetbe vételét. Rajta kívül jelenleg Kailit és Tarabellát egy belga börtönben tartják, míg Cozzolino Olaszországban van házi őrizetben. Panzeri elárulta, hogy

a három országból 2018-2022 között 2,6 millió eurót gyűjtöttek volna be Giorgival, ebből csak Katarból 2,2 millió eurót.

Panzerit és asszisztensét Ali bin Samikh Al Marri, akkori Emberi Jogi Bizottság elnöke, jelenleg befolyásos munkaügyi miniszter hívta meg Katarba, és a bevételből egyenlő részben osztoztak.

Abban állapodtak meg, hogy a lobbimunkáért 2018-ban és 2019-ben egymillió eurót, majd ezt követően 2020-2024 között évente fejenként 250 ezer eurót számolnak fel. A pénz egy része (250 ezer euró) egy török cégen keresztül érkezett a Panzeri könyvelője által létrehozott Equality céghez. 

Panzeri 2019-ben már nem akart indulni az európai parlamenti választáson, ezért a lobbizást választotta. Cozzolino és Comi választási győzelmét biztosnak tartotta, ezért őket javasolta a katariaknak. Ezzel egyidőben beszélt Giorgi Eva Kaili-vel, hogy a két képviselő-jelöltnek szükségük van pénzre a kampányukhoz. A támogatás megszerzése érdekében 2019-ben találkozhattak a felek Dohában, ahol fejenként 250 ezer eurót bocsáthattak Kaili, Cozzolino és Comi rendelkezésére. 

Comi ügyvédje tagadta a találkozó megtörténtét, és a finanszírozást is. Panzeri ezzel ellentétben azt állítja, hogy Giorgi részére megérkezett az 1 millió 250 ezer euró készpénzben, ebből Panzeri és Giorgi fejenként 250 ezer eurót kapott, a többit pedig szétosztotta Kaili-nek és Cozzolino-nak.

Panzeri elmondta, hogy nem tudja, hogy Laura Comi kapott-e valaha pénzt, de 2019 áprilisában vagy májusában felhívta őt, hogy elhozzon-e egy táskát a lakásából. A Corriere cikkéből kiderült, Panzeri vallott arról is, hogy Eva Kaili több alkalommal kérte Gianni Infantino FIFA-elnököt, hogy lépjen közbe Emmanuel Macron francia elnöknél, hogy hagyja jóvá a katari polgárok vízummentességét az uniós országokba. 

A nyitóképen Antonio Panzeri. Fotó: Amine Landoulsi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. február 28. 12:59
Lesz itt még több is, csak idő kérdése. :))))
Odone Ricci
2023. február 28. 12:58
Jó üzlet bőr-diszmű üzletet nyitni Brüsszelben, dupla fenekű bőröndökkel.
palicsi
2023. február 28. 07:43
Én már rég megmondtam, hogy a fejletthaladóprogresszív nyugaton nincs korrupció! Ott ezt "lobby" - tevékenységnek hívják.
5m007h 0p3ra70r
2023. február 28. 05:45
Több mint 100 jószándékú segítőkész civil megvádolása zajlik a szemünk láttára a rosszindulatú, kicsinyes, olaszellenes belgák részéről. Felháborító! Ennek következményei lesznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!