Bukaresti Kilencek: Meg kell erősíteni a NATO jelenlétét a szövetség keleti szárnyán

2023. február 22. 21:42

Bejelentették Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek további támogatását, „amíg erre szükség lesz”.

2023. február 22. 21:42
null

A Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai ragaszkodnak a NATO jelenlétének további erősítéséhez a szövetség keleti szárnyán – áll a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok szerdai varsói csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozatban.

A lengyel elnöki hivatal honlapján közzétett dokumentum

A csúcstalálkozó résztvevői leszögezték: a NATO „határozottan, egységes és felelősségteljes módon” reagált Ukrajna orosz megtámadására.

Hangsúlyozták, hogy a NATO védelmi szövetség, és az euroatlanti biztonság alappillérének nevezték a kollektív védelemről szóló 5. cikket. Kifejezték szándékukat, hogy a Vilniusban rendezendő júliusi NATO-csúcstalálkozó előtt erősíteni fogják „elrettentő és védelmi pozícióikat a teljes keleti szárnyon a Balti-tengertől a Fekete-tengerig”.

További bejelentések

Leszögezték továbbá: várják Finnország és Svédország gyors NATO-csatlakozását. A nemzetközi jogra hivatkozva hangsúlyozták Ukrajna jogát az orosz agresszióval szembeni védekezéshez és az Oroszország által megszállt területek visszaszerzéséhez a nemzetközileg elfogadott határokon belül.

Bejelentették Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek további támogatását, „amíg erre szükség lesz”. Hangsúlyozták: az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért felelős személyeket felelősségre fogják vonni. Aláhúzták az euroatlanti egységet, és bejelentették: folytatják erőfeszítéseiket a béke, a biztonság és a stabilitás előmozdítására az egész euroatlanti térségben. A dokumentum fő téziseit Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke foglalta össze sajtóértekezletén. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

nem volt észlelhető lényegesebb véleménykülönbség a csúcs résztvevői között,

mind a kilenc térségbeli vezető, valamint a csúcstalálkozón különvendégként részt vevő Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára „a minél mélyebb további együttműködés” fontosságát húzták alá.

(MTI)

***

***

***

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2023. február 23. 09:06
Hol a szovjet kommunizmust, hol a NATO/ amerikai imperializmust kell istenítenünk szegény nekünk, kelet-európaiaknak! Add, hogy ne foglalkozzon már velünk az oly művelt, de barbár és háborúkedvelő Nyugat se!
Türelem
2023. február 23. 09:04
A Varsó Szerződés államfői Brezsnyev elvtárs részvételével Varsóban megtartották értekezletüket. Összehívását az amerikai imperialista agresszió világméretekben aggasztó mérvű terjedése indokolta. A résztvevők megerősítették a Varsói Szerződés és a Szovjetunió, a világbéke megőrzése iránti mély és egyhangú elkötelezettségüket, az USA által irányított, Európa békéjét is fenyegető, a szocialista országok rendje elleni felforgató imperialista törekvésekkel, akciókkal szembeni közös, minden tagállam érdekében álló határozott fellépését. Egyben javaslatot dolgoztak ki az amerikai imperializmussal szemben harcoló, a világ bármely pontján lévő, függetlenségükért küzdő ország katonai , gazdasági, politikai támogatására. Brezsnyev elvtárs megköszönte a résztvevők elkötelezettségét, szövetségesi hűségét, a nagy, a világbékét egyedül biztosítani képes Szovjetunió iránt érzett meleg barátságát, a személye irányában tapasztalt meleg érzéseket.
Hekimeki
2023. február 23. 08:13
Az USA a NATO huzzzzzon a jó qrva anyjába már Európából!!!!!!! TAKARODJATOK HÁBORÚZZATOK OTTHON !!!!!!!!!
Tikkadt Szöcske
2023. február 23. 07:40
Üdvözöljük a Közép-Keleteurópában ideiglenesen állomasozó NATO/USA csapatokat! Ezennel a kakából átléptünk a szarba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!