A Bundeswehr megkezdte az ukránok kiképzését a Leopard 2 harckocsikra

2023. február 13. 17:37

Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.    

2023. február 13. 17:37
null

A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját, amelyben a Leopard 2 típusú harckocsik használatát oktatják – jelentették be hétfőn Berlinben.

 A szövetségi védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ukrán katonáknak szervezett kiképzési program helyszíne az Alsó-Szászország tartományi Munsterben működő harckocsizó-képző központ. A program március végéig tart.   

 A munsteri gyakorlótéren képeznek ki ukrán katonákat a Marder típusú páncélozott harcjármű használatára is, egy korábban elindított támogatási program keretében.    

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint a világ legmodernebb és legerősebb harckocsijaként számon tartott Leopard 2 használatát tanuló ukrán katonák első csoportja a hét végén érkezett, a légierő (Luftwaffe) szállította őket Németországba Lengyelországból.    

A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél.

Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.    

A szövetségi kormány február elején határozta el, hogy egy sor nehézfegyver-típus, köztük Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek, Marder és Gepard páncélozott harcjárművek után 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsival is segíti a védekezést az orosz támadás ellen, és összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardok 2-esekkel támogató partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási csomaghoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.    

A napokban közölték, hogy a Bundeswehr állományából származó 14 harckocsit március végére készítik fel az ukrajnai bevetésre. A kormány a napokban arról is döntött, hogy a modell elődjével, a Leopard 1 típusú harckocsival is támogatják az ukrán erőket. A tervek szerint száznál is több ilyen harckocsit juttatnak Ukrajnába.

(MTI)

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2023. február 14. 02:03
Gyarmat.
citromosParizer
2023. február 13. 22:02
első feladat az volt, hogy közös erővel kitolták őket a garázsból, mert a Pumákhoz hasonlóan ezek sem indultak be. a holnapi feladat, hogy lopjanak bele üzemanyagot, mert járt arra egy román katonai küldöttség, szóval most mindegyik tartálya porzik hogy utána mi lesz, azt nem tudni még :)
Sztolyarcsuk ukraine sniper
2023. február 13. 21:59
A kiképzett ukrán harckocsizók a Leókkal okoznak majd némi féknyomot a ruszki alsógatyákon. :))) Reméljük mielőbb bevetésre mehetnek.
putyliorkok
2023. február 13. 21:51
Orosz elit egységet semmisítettek meg az ukránok A német lap értesülései szerint az ukránoknak két hét alatt sikerült megsemmisíteniük Oroszország elitdandárjának 36 harckocsiját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!