Orbánék mindenben támogatják a svédeket, de korántsem felhőtlen a viszony

2023. január 04. 06:24

Ulf Kristersson a célját is megnevezte: Ukrajnának szánt új támogatási csomagok és Oroszország elleni újabb szankciók.

2023. január 04. 06:24
null

Érdekes a magyar-svéd viszony. Miért jelentette be a svéd kormányfő, hogy készen áll a küzdelemre Magyarországgal közösen, amikor ők lesznek a soros EU-elnökök? Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Svédország veszi/vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Csehországtól január elsejétől fél évre. A soros elnökség prioritásai között ilyen célkitűzések vannak, mint az európai és globális biztonság szavatolása, az uniós versenyképesség megőrzése, a zöld átállás vagy éppen a zöld energia használatának előmozdítása, valamint – fontos megjegyezni! – a demokratikus értékek és a jogállamiság védelme.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson a Mérsékelt Párt nevű jobbközép, liberális konzervatív pártnak a vezetője,

viszont a jobboldalisága ellenére se találja igazán a közös hangot Magyarország kormányával.

Az átvétel előtt se volt már felhőtlen Magyarország és Svédország viszonya

A skandináv nemzet és hazánk viszonya finoman szólva se felhőtlen. A Mandiner hasábjain is részletesen foglalkoztunk a Svédország és Finnország NATO-csatlakozása nyomán kialakult külpolitikai feszültséggel. Az ügyben a legutóbbi fejlemény, hogy Orbán Viktor bejelentette, 2023 első ülésén fogja a parlament a kérdést napirendre tűzni, viszont Magyarország támogatja a két állam csatlakozását.

Közben Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövetének elképzeléseit a svéd soros EU-elnökségről meglehetősen frappánsan összefoglalta az EUObserver„Svéd EU-elnökség: Ukrajna, Ukrajna, Ukrajna. A European Policy Centre nevű intézetben felszólalva Danielsson arról beszélt, hogy

Ez szerinte azt jelenti, hogy Ukrajnát támogatni kell katonailag, pénzügyileg, segítséget kell nyújtani az ukrán menekülteknek, és pénzelni kell Ukrajna újjáépítését, sőt az EU-s csatlakozási erőfeszítéseit is támogatni kell.

A svédek „Orbán barátai”?

Közben Thomas Borchert a baloldali Frankfurter Rundschauban megjelent véleménycikkében arról ír, hogy a svédek soros elnökségének bizonyára örül Orbán Viktor, ugyanis a svéd kormánypárt, az SD 

Az újságíró szerint a Svédországi Demokraták egy náci csoportokból összeállt párt, amely a legnépszerűbb lett a legutóbbi svéd választáson, így nagyban függ tőlük Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, akit „bármikor megbuktathatnak”.

Kicsit árnyalandó a képet érdemes megjegyezni, hogy a svéd Riksdag 349 helyéből a kormánykoalíció (Mérsékelt Párt, KD, Liberálisok) 103 helyet birtokol, a kormánykoalíciót támogató fent említett Svédországi Demokraták 73 hellyel rendelkeznek, így ellensúlyozzák a svéd ellenzéket, akik 173 helyet birtokolnak.

Miért akar Svédország harcolni Magyarországgal közösen?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán gratulált Ulf Kristerssonnak a soros elnökség kapcsán. Az ukrán elnök közben sok sikert kívánt a soros elnökség prioritásainak sikeres megvalósításához. Hozzátette,

A tweet kapcsán Ulf Kristersson hivatalos Twitter-oldalán megjelent egy tweet, amelyben a miniszterelnök kifejtette, hogy a svéd elnökség prioritásként fogja kezelni az Ukrajnának nyújtott folyamatos gazdasági és katonai támogatást, valamint Ukrajna EU-hoz vezető útjának támogatását.

Kristersson közben azt nyilatkozta, hogy készen áll arra, hogy „gyorsan és határozottan tudjon fellépni” az Ukrajnának szánt új támogatási csomagok és az Oroszország elleni újabb szankciók elfogadásának menedzselését illetően, amihez meg kell őriznie a 27 tagország egységét,

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 274 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mesterséges unintelligencia
2023. június 30. 15:23
Wyll "amennyiben a medve ukrajnában van lekötve, addig se (vagy kevésbé) foglakozik a fingekkel és velük." Egyenlőre a svédek foglalkoztak régebben az oroszokkal, mivel rendszeresen megtámadták őket. Most miért is kell feladniuk a 400 éves semlegességüket? Őjra meg akarják támadni az oroszokat? Még egy cigány isátlát a nyuga hazudozásán, ahogy avakcinákon isátláttak, a cickányok alig oltakoztak, a magukat okosnak gondoló "értelmiség"meg rohant oltakozni, most nagy részük beteg.
Mesterséges unintelligencia
2023. június 30. 15:19
Gombóc XVI. Artúr Te szerencsétlen. Áruld már el, miért forszírozzátok a svéd tagságot, mikor közös határa sincs az oroszokkal, és eddig mindíg a svédek támadták meg őket? Most 400 éve semlegesek, miért akarja behúzni őket a nem létező háttérerő? Hogy velük megerősödve mehesen neki az oroszoknak? Annyira átlátszó a nyugati megvett ügynök politikusok hazudozása, nyilvánvaló, mi a céljuk.
kujon
2023. január 04. 23:24
B+, ezeket a Háború és béke hosszúságú kommenteket elolvassa valaki? Nekem lassan csapágyas már a patkányon a görgő... Úgy b..nám ki a pélóba az ilyeneket, hogy csak úgy füstölne. 500 karakterhatáros kommentablakot, de izibe!
fatman
2023. január 04. 15:58
Ott a Svéd Demokratákon kívül már mindenki elhülyült teljesen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!