Kalasnyikovval a tankok ellen – rácáfolt minden szakértői véleményre egy ukrán város (VIDEÓ)

2023. január 08. 07:54

A kis települést szinte azonnal elhagyta az ukrán hadsereg, csak civilek maradtak.

2023. január 08. 07:54
null

Érdekes az észak-ukrajnai Szumi városának története. Szumi lakói még tavaly februárban egyik percről a másikra találták magukat a háború frontvonalában. Az oroszok megindulásakor az ukrán hadsereg szinte azonnal elhagyta a települést, azonban az ott maradt területvédő erők mindenkit megleptek azzal, hogy hat hétig tudták védeni az orosz határ mellett fekvő várost. A Guardian most velük készített egy interjút.

Mindenki elmenekült

A cikk szerint február 24-én éjszaka a várost védelmező mintegy ötven ejtőernyősnek parancsban rendelték el, hogy hagyják el a határtól mindössze harminc kilométerre fekvő megyeszékhelyet, és vonuljanak vissza.

Addigra már a rendőrség emberei elmenekültek, a város vezetésének nagy részével együtt.

Volodimir Zelenszkij szilveszteri beszédében kiemelte a hátramaradt szumi civilek tevékenységét, akiket „az oroszok torkán akadt csontként” jellemzett.

Tank vs. kalasnyikov

A hadsereg kivonulása után csak néhány ezer civil maradt, hogy szembeszálljon az orosz csapatokkal. A fegyverzetük főleg gépkarabélyokból állt, mindössze néhány tucat hátrahagyott páncéltörő rakétájuk maradt a páncélozott járművek ellen. 

De a taktikai fake news mint fegyver a kezükben volt.

Az ukrán hírszerző szolgálatok által március 16-án nyilvánosságra hozott állítólagos telefonbeszélgetésről készült felvételen hallható, amint egy orosz katona összeomlik, miután azt mondja az édesanyjának, hogy a szumi városán át vezető úton kellene végighaladniuk, de eddig „egyetlen menetoszlop sem jutott át épségben”.

Összesen 400 önkéntes védte a várost, amiből csak 20-nak volt katonai tapasztalata. „Nem volt semmilyen koordináció vagy utasítás Kijevből, vagy bármi ilyesmi. Mi magunk találtunk ki mindent” – említette az egyik megszólaló.

Fontos az első benyomás

A két nyilatkozó szerint a fő tényező, ami megmentette a várost, az első csata volt:

állítólag az akkor még ott állomásozó 50 ejtőernyős megsemmisített egy orosz menetoszlopot.

Szerintük ez megalapozta a város hírnevét, viszont az akció után rendelték el az 50 ejtőernyős kivonását. Az egyik nyilatkozó megemlítette, hogy szerencséjük volt azzal, hogy az első csata és egyéb támadások meggyőzték az oroszokat arról, hogy sok fegyver és katona van Szumiban, holott a várost már csak civilek védték.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2023. január 09. 12:57
"A Guardian most velük készített egy interjút." Akkor biztosan hiteles, nincs is több kérdésem..
nuknuk
2023. január 08. 21:24
Hülyeség az oroszok nem is támadnak. Elég nekik, amit megszereztek.
Lolka-Bolka
2023. január 08. 19:20
Hat ez tenyleg hiheto . Baszki ezt beveszi valaki ? A vilag megbolondult . A libsikkomcsik nem nyugszanak , megint a hibajukat skarjak a mi borinkre kijavitani , a jo budos kurva hitvany kopedekek
Akitlosz
2023. január 08. 17:41
Hú, ha ezt hollywood megtudja! Micsoda hősi eposz készülhet belőle! Az oroszok többségében bele sem fogtak nagyobb városok ostromába. Csekély kivételtől eltekintve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!