Még idén bíróság elé állítaná Putyint a Milosevics ellen eljáró vezető ügyész

2023. január 01. 16:09

Sir Geoffrey Nice szerint erről nyíltan kellene beszélni.

2023. január 01. 16:09
null

A BBC Sir Geoffrey Nice ügyész véleményét tolmácsolja.

Nice volt a vezető ügyész a hágai Nemzetközi Bíróságon az egykori szerb vezető, Szlobodan Milosevics ellen háborús bűncselekmények miatt indított perben, írják.

Az ügyész szerint Vlagyimir Putyint bíróság elé kellene állítani háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt még 2023-ban: ezeket a cselekményeket Ukrajnában követtek el az orosz megszállók, mondja Sir Geoffrey Nice.

Alku a színfalak mögött?

Hangsúlyozta: őt meglepi, hogy az illetékes ügyészek, valamint a politikusok nem beszélnek nyíltan és szabadon erről, szerinte ugyanis az „invázió során elkövetett támadások emberiesség elleni bűncselekmények”. Mint kiderül, az emberiesség elleni bűncselekmények a háborús bűncselekmények egy részhalmaza – és ezek a legsúlyosabb vétkek. Az ügyész szerint

a polgári lakosság elleni szándékos támadások és a kritikus infrastruktúra elleni támadások ide tartoznak.

Nice úgy véli, az volna a legfontosabb, hogy magát az orosz elnököt fogják perbe. Így fogalmaz: „A magam részéről akár már holnap is kezdődhetne a per”. Megjegyzi: mivel eddig nem születtek jogi lépések Putyin ellen, elképzelhető, hogy az orosz elnök mentessége egy „Oroszországgal kötendő alku része is lehet”.

Kép forrása: MTI/AP/TASZSZ/Szergei Bobiljev

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jusztiscsak
2023. január 02. 01:43
Likvidálni kell, nem érdemel a vén fasz, nyomorék törpe, KGB-s, elmebeteg életet ezen a Földön. De először tökön lőni, utána megetetni a disznókkal.
kékFogúHarald
2023. január 01. 21:02
"nem beszélnek nyíltan és szabadon erről" Én beszélek: melyik nagyobb náci: Biden v. Zselé?
Kivűlálló
2023. január 01. 20:19
"Még idén bíróság elé állítaná Putyint a Milosevics ellen eljáró vezető ügyész" Szerintem, ez az "ügyész" még a retkes faszát sem tudná felállítani nem, hogy Putyint a nemzetközi bíróság elé...! Azt most hagyjuk, hogy Merkel és a volt francia elnök vallomása már alapból felmentené Putyint, miszerint a "Minszki megállapodásokat" nem is akarták betartani, csak időt akartak nyerni, hogy felfegyverezzék Ukrajnát...! Nyugatnak amúgy sincs meg a jogalapja ahhoz, hogy Putyint bármilyen bíróság elé állítsák! Ahhoz a nyugat és a NATO túl kevés (nagyjából, mint szarban a vitamin)!
Sclerotic
2023. január 01. 18:45
Csak egy kérdés! Hol volt az ügyész úr amikor Ukrajnában népírtást és emberiesség elleni bűntetteket követtek el az ukránok saját orosz nemzetiségű polgáraik ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!