Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Hadrendbe állították Oroszország legújabb fregattját

2023. január 04. 13:18

Putyin az ünnepélyes átadón elmondta, Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.

2023. január 04. 13:18
null

Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt – jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

Az ünnepélyes eseményen videókonferencia formájában részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. A fegyvert az elnök a világon egyedülállónak nevezte. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy

a hosszú út során a fregatt gyakorolni fogja a Cirkon „szárnyasrakéták” használatát.

Rámutatott, hogy ez a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a sebessége kilenc Mach feletti, a hattótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni a tengeri és a szárazföldi ellenfélre egyaránt.

Az orosz elnök 2019. február 20-án a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házához) intézett beszédében tett bejelentést hiperszonikus fegyverek kifejlesztéséről. A Cirkonok tesztelését tavaly június 1-jén fejezték be, Putyin pedig december 21-én közölte, hogy az év elején hadrendbe fogják állítani a hiperszonikus manőverező repülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskovot.

A fregattról több felvétel is felkerült a közösségi oldalakra. z egyiket alább tekinthetik meg: 

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. január 04. 17:22
Megy a Moszkva mellé ez IS.
Ronee
2023. január 04. 17:02
Baszhatják a ruszkik..ha alszanak..mint a Moszkván... #)
Lajos75
2023. január 04. 16:17
Hát be kéne már vetni főleg Kijevre,ha tényleg van.
vajda
2023. január 04. 16:02
Gondolom, biztos ami biztos alapon a hajón betiltották a dohányzást és a mobiltelefonok használatát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!