„Oroszország becstelen és lelkiismeret nélküli ország” – az ukránok szerint az orosz fél szegte meg a tűzszünetet

2023. január 08. 16:23

Szombat éjjel is több ukrán várost ért találat.

2023. január 08. 16:23
null

Több ukrán települést lőttek az orosz erők szombat este a Moszkva által egyoldalúan meghirdetett fegyvernyugvás ideje alatt – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnap helyi kormányzók jelentései alapján.

amely segélyt szállított Orehiv városába” – mondta el Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója egy tévéműsorban. Anatolij Kurtyev, a zaporizzsjai városi tanács titkára ezt megelőzően a Telegramon arról tett jelentést, hogy szombat este az orosz erők a megyeszékhely peremvidékét lőtték. „Az egész város által hallott robbanások újabb bizonyítékai annak, hogy Oroszország becstelen és lelkiismeret nélküli ország. Annak ellenére, hogy az ellenség állítólag karácsonyra ideiglenes tűzszünetet hirdetett, az oroszok Zaporizzsja külterületeit lőtték” – írta.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó szombat éjjel úgyszintén orosz támadásról számolt be. Szavai szerint Merefa városában két rakéta csapódott be, aminek következtében egy helyi lakos életét vesztette.

Az éjjel több ukrán várost is találat ért

Az éjjel az orosz erők tüzet nyitottak a Donyeck megyei Kramatorszkra is, ahol károk keletkeztek egyebek mellett nyolc többszintes lakóházban és két oktatási intézményben – közölte Olekszandr Honcsarenko, a város polgármestere, hozzátéve, hogy a támadásban senki sem sérült meg.

Dnyipropetrovszk megye kormányzója, Valentin Reznyicsenko tájékoztatása szerint az éjszaka Nyikopol város peremvidékére lőttek ki az orosz erők mintegy 15 nehéztüzérségi lövedéket, de személyi sérülés ott sem történt.

Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója azt közölte, hogy vasárnapra virradóan az oroszok tiltott gyújtólövedékekkel lőtték a megyeszékhely, Herszon egyik lakóövezetét. A lakosok közül senki sem sérült meg. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy

gyújtólövedéket tilos lakott területen vagy amellett bevetni.

Katonai célpont elleni alkalmazása engedélyezett, de csak akkor, ha az távol van lakott területtől.

A vezérkar közben vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy előző nap az orosz hadsereg mintegy 430 katonát veszített. Velük együtt az Ukrajnában tavaly február óta elszenvedett vesztesége 111 170-re nőtt. Szombaton az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, három tüzérségi fegyvert és öt drónt.

(MTI)

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
    

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. január 09. 17:44
Tehát az oroszok felajánlották, az ukránok elutasították, aztán az ukránok panaszkodnak. Azért ez úgy jellemző mindenükre.
DigBick
2023. január 09. 09:56
Itt a mandiner honlapján, a magyarul író orosz propagandisták mindent kimagyaráznak. Azt elfelejtik hogy még mielőtt az oroszok támadtak volna, az ukrán elnök nagyon is készen ált még további területeket átadni. De ez nem volt elég az orosznak. Mert akkor az ukrán gazdaság nem lett volna rommá lőve, lezártnak tudta volna a háborút és tudott volna EU/Nato-hoz csatlakozni. Csak az orosznak ez nem tetszett, az ukrán elnökséget is akarta, és ahogy Moldovában és Grúziába is, pénzelte és feltartotta a háborús helyzetet, nehogy a volt szovjet uniós országok tudnának fejlődni és példát mutatni az orosz átlag embernek, ahogy a balti országok. Egy 3 milliós országgal elbírtak simán az oroszok, ahol már 40-nen élnek ott esélyes hogy vissza csapnak, ahogy Afganisztán is. Csak az afgán elnök bízott az oroszokba és a fogát ott hagyta, az ukrán egyáltalán nem. Így hát megértem miért nem tárgyal ukrán az orosszal és hogy miért Putin rendelte a fegyverszünetet csak a saját embereinek. De még azt se voltak képesek betartani.
Zilizi Gábor
2023. január 08. 21:55
Hát persze. És Lengyelországba is orosz rakéta csapódott be.
miles1
2023. január 08. 21:37
Az ukránok jelentik.... Hölgyeim, uraim! Egy alternatív világ, alternatív eseményeiből kaptunk ismertetést. A nyúl ürege mély tud lenni. (A 111 ezer halott, az leginkább ukrán szám lesz.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!