Robert C. Castel: Ez a háború sem fog kompromisszummal véget érni

2023. január 02. 12:31

A biztonságpolitikai szakértő szerint az egyértelmű döntésig folytatódni fognak a harcok.

2023. január 02. 12:31
null

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa legutóbbi Geopolitikai Egypercesében az ukrán háború kompromisszumos lezárásának az esélyeiről beszélt.

A szakértő elmondta, hogy mivel nincs bejárása a nagyhatalmak kulisszái mögött, ezért csak Oroszország történelmi viselkdéséből tud meríteni. Elhangzott, hogy „ha megvizsgáljuk ezt a történelmi tapasztalatot az elmúlt 200 évben, hogy hogyan záródtak le Oroszország államok közötti háborúi, akkor egy igen érdekes mintázatot látunk. Azt látjuk, hogy

– hívta fel a figyelmet Castel.

Majd hozzátette hogy 1929-ben bekövetkezett egy törés, és azóta Oroszország háborúinak a döntő többsége nem kompromisszummal záródott le, hanem döntéssel. Ez alól kivételt képezett a 2014-ben kezdődött „hosszú ukrán-orosz háború, ami még nincs eldöntve”.

Robert C. Castel ezután kijelentette, hogy „a múlt nem predesztinál semmit, bármi megtörténhet. (...) Viszont a múlt tapasztalataiból kiindulva ez a háború sem fog kompromisszummal véget érni, ha csak nem történik valami nagyon-nagyon drasztikus dolog” – húzta alá.

„A háború folytatódni fog”

A szakértő kitért arra is, hogy az optimisták abban reménykednek, hogy egy vagy két hónapon belül a fegyverek nyugodni fognak, de Castel szerint nem így lesz, „és

– zárta gondolatmenetét a biztonságpolitikai szakértő.

A videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. január 02. 23:33
Van egy sor anekdotikus visszaemlékezés, amikor jött a jóságos orosz parancsnok, aki megfékezte az ukrán frontot.
brekker
2023. január 02. 23:27
Mi magyarok miért nem gyűlöltük soha ennyire az oroszokat? Talán mert már akkor is tudtuk, hogy valójában ukránok?
brekker
2023. január 02. 22:58
"ez a háború egészen addig folytatódni fog, amíg egy egészen egyértelmű döntés meg nem születik" Bocs Robert, de mi ezt már a kezdetektől tudtuk. Azért akartunk kimaradni.
rókabácsi
2023. január 02. 17:34
minden meglehet a végén, de biztos, hogy au és usanka népe fizeti meg az egészet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!