Kijevi tragédia: óvodára zuhant az ukrán belügyi vezetés helikoptere

2023. január 18. 09:19

Több kisgyermek és a teljes ukrán belügyi vezetés meghalt.

2023. január 18. 09:19
null

Helikopterbalesetben szerdán meghalt Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is az ukrán főváros, Kijevhez közeli Brovariban – közölte reggel az ukrán rendőrség.

Egy óvoda és egy lakóépület közelében csapódott a földbe egy helikopter szerda reggel Brovariban, Kijev egyik külvárosában – mondta Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója.

A politikus tájékoztatása szerint a szerencsétlenségnek vannak áldozatai, de további részletek egyelőre nem világosak. A kormányzó szerint mentősök, rendőrök és tűzoltók dolgoznak a helyszínen.

„Ma reggel, január 18-án lezuhant az Állami Sürgősségi Szolgálat helikoptere Brovariban.

A baleset következtében a Belügyminisztérium vezetése meghalt: a miniszter, a miniszter helyettese és az államtitkár"

– mondta Ihor Klimenko, az Országos Rendőrség vezetője, írja az Unian. Az ukrán rendőrfőnök tájékoztatása szerint a balesetnek 16 halálos áldozata van, köztük két gyerek. Ihor Klimenko elmondta: 22 ember sérült meg, köztük 10 gyerek.

ó

***

(MTI)

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Loopus
2023. január 18. 19:39
Nem is értem, mi ez a találgatás a baleset okáról, mikor néhány hasábbal arrébb, itt, a Mandineren órák óta megtalálható a pontos leírás: https://mandiner.hu/cikk/20230118_brovari_kulfold_ukrajna_helikopterbaleset Innen idézek: "Az Airbus Helicopters cég francia Super Puma helikoptereinek használatát minden nyugati állam felfüggesztette, miután 2016-ban az egyik norvégiai lezuhanása (13 ember meghalt) – a légcsavar a levegőben szállt el. Ettől a pillanattól kezdve ezek a helikopterek nem likvidek a világpiacon. Aztán a franciák 2018-ban eladták ezeket a használt gépeket Ukrajnának egy több mint 550 millió eurós szerződés keretében 55 helikopter (könnyű H125 és H145 és nehéz H225 (Super Puma)) szállítására. Ugyanakkor a párizsi bankok Kijevnek írták jóvá a tranzakció költségének 85%-át, csak azért, hogy megszabaduljanak a felesleges gépektől. Ha beigazolódik a helikopter meghibásodásának verziója, akkor a Brovariban történt tragikus incidens egyenes következménye annak a szerződésnek, amelyet a franciák Ukrajnával körülbelül ugyanolyan átverési feltételekkel kötöttek, mint általában az afrikai országokkal." Ilyen egyszerű ez.
Tehetős Totó
2023. január 18. 19:25
Az ukrán belügy szóvívője közölte : Romániában a Brassó melletti Vidombákon újították fel a gépet. A román híradók erről szólnak most.
amca
2023. január 18. 16:27
Drága mamám mondta, ere : Olcsó húsnak.... Ez a franc nagyon drága volt. Most még drágább. Sztem holnaptól a bakák se mernek felszállni.
simonvitéz
2023. január 18. 16:24
Három magasrangú tisztviselő egy helikopteren? Vajon hova mentek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!