Kiakadtak az ukránok a román hagyományőrzőkre (VIDEÓ)

2023. január 04. 09:34

Az ukrán hatóságok tiltakozását az váltotta ki, hogy egy Bákó megyei szilveszteri felvonuláson orosz katonáknak öltöztek be a résztvevők.

2023. január 04. 09:34
null

Tiltakozik a bukaresti ukrán nagykövetség amiatt, hogy egy Bákó megyei faluban orosz katonának öltöztek a hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás részvevői.

– írta kedd esti Facebook-bejegyzésében az ukrán diplomáciai képviselet, és arra kérte a román hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket.

A moldvai Berzunc (Berzunti) községben hagyományosan megszervezett jelmezes felvonuláson több résztvevő orosz katonának öltözött és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel. A közösségi médiában elterjedt felvételek szerint a „harckocsikra” „rakétákat” is szereltek.

A bukaresti ukrán nagykövetség bejegyzésében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Ukrajnát aznap is súlyos orosz rakétatámadások érték, Bákó megyében „egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva”.

„Az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának”

„Meggyőződésünk, hogy az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ellene indított orosz háborúban” – idézte az ukrán nagykövetség üzenetét az Agerpres hírügynökség. A kijevi diplomácia hozzátette:

reméli, hogy a román társadalom a helyén fogja kezelni az ügyet.

A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a rendezvénnyel kapcsolatban. Az Agerpres szerint a rendőrség hivatalból vizsgálódik a szélsőséges szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

A felvonulásról készült összeállítást alább tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. január 04. 18:06
Igen korán dönti el az ukrán fasz, hogy ki a háborús bűnös. Tipikus médiatrükk, majd kiderül még hogy az ukránok amellett, hogy semmivel sem jobbak, 2014től mennyi háborús bűncselekményt követtek el az akkor még saját állampolgáraik ellen a donbasszban. Most hogy európaszerte adományt gyűjtenek az ukránoknak, tűnik csak fel, hogy a donbasszi gyerekeknek csak a német AfD-közeli oroszajkúak gyűjtöttek, és a német sajtó szart rá, hogy mennyi ártatlan civil áldozattal járt a náci ukrán gecik vérszomja. Aki amit vetett, azt aratándja is. Le a kibaszott Ukrajnával!!!!!
akosb
2023. január 04. 13:59
Itt az "átállunk az ellenséghez" nevű román hagyományt mutatták be éppen. Igazán megértőbbek lehetnének az ukránok, hiszen ez szerves része a román identitásnak.
lendvaiildiko
2023. január 04. 13:56
Már gyakorolnak. Csupán visszafoglalják az 1945 imperialista békével a Szovjetuniónak, ezen belül u Krainának átadott területet. Most kezdenek átállni a románok az amerikai oldalról az orosz oldalra. Reméljük, Putyin és Dugin nem felejt. Amúgy a OMM feloszlatása után e terület a Nyugat-u-Krainai Köztársasághoz került, de a békeszerződés 1923-ban Romániának adta e részben ukrán lakosságú területet. A nagy egyesülés után Románia 1923-36 között az összes nem román iskolát bezáratta. A Molotov-Ribbentrop paktum után a Szovjetunió nagyobb területet szerzett vissza, mint amit 1923-ban elvettek tőle. 1941-től újra Románia lett, majd a mindent lezáró békék következtében ismét szovjet, majd u krán terület lett.
fatman
2023. január 04. 13:41
nagyon jó!!! kérek még 1 kávét!!! :))) minden pofon jó helyre megy!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!