Harmincéves lett a független Szlovákia

2023. január 02. 09:42

Nem csak a huszonéveseké a világ.

2023. január 02. 09:42
null

1993. január 1-jével vált szét Csehország és Szlovákia, s ezzel véget ért Csehszlovákia mintegy hét évtizedes létezése.

Az évforduló alkalmából az AKO közvéleménykutató-ügynökség felmérést végzett a szlovákok körében, hogyan értékelik három évtized múltával a történteket – írja az Infostart.

Csehszlovákia kettéválását a mai szlovákok körében az átlagosnál többen tartják előnyösnek a legfiatalabbak, azaz a 18 és 33 év közötti válaszadók, a képzettebbek, vagyis az érettségizettek, illetve a középfokú végzettségű válaszadók és a diplomások között, valamint Pozsony, Eperjes és Zsolna megye lakosai.

Inkább negatívan értékelik a lépést az 50 és 65 év közötti válaszadók és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint Nyitra és Besztercebánya megye lakosai. A magyar nemzetiségű lakosok, illetve a Szövetség párt és a Magyar Fórum szavazói is inkább negatívan értékelik Szlovákia és Csehország három évtizeddel ezelőtti szétválását.

Egy másik felmérés szerint a szlovákiai lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével. A Median ügynökség által begyűjtött adatok szerint az ország lakosságának 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével, 57 százalékuk azonban elégedetlen.

Szlovákia lakossága a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való jogot, a közügyek intézésében való közvetlen vagy választott képviselőik útján történő részvételt, valamint a gyülekezési jogot tartják a legfontosabbnak.

 

(Fotó: a pozsonyi parlament épülete; forrás: Wikipedia)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2023. február 01. 21:25
Ez a helyi szemétszállító vállalat központja?
Ehetős Odó
2023. január 03. 07:16
A fiam 35. És?
brekker
2023. január 02. 20:54
Plusz még ez a Parlament... Előbb-utóbb ők is belátják, hogy egy rossz vicc volt Trianon. A magyar parlamentret szlovák kőművesek építették, nem kell? Pedig lehetne közös.
Akitlosz
2023. január 02. 20:19
Lesz, lesz, lesz Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Hegyen-völgyön lakodalom, ünnep lesz! Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Miénk lesz, még Kassa, Pozsony, Eperjes! Mer',akárhogy is berzenkednek, Acsarkodnak-hetvenkednek, Erről majd a magyar vírtus tesz, tesz, tesz. Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Ez az ország újra, csak a miénk lesz! Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Kolozsvár is újra magyar város lesz! Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Szabadka is újra magyar címert vesz! A miénk volt ezer évig, Egy falut sem hagyunk nékik, Minden magyar hitvallása ez, ez, ez. Hogy, lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz, Magyarország újra nagy és boldog lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!