Náci kollaboráns politikus képével ünnepelt az ukrán vezérkari főnök

2023. január 02. 14:51

A lengyelek tiltakoznak, szerintük Sztyepan Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek százezreinek haláláért felelős.

2023. január 02. 14:51
null

Tegnap volt Sztyepan Bandera születésének 114. évfordulója, emiatt elszórtan több helyen is ünnepeltek ukrán nacionalista csoportok az országban – olvasható a Portfolio cikkében. A portálon azt írják: Sztyepan Bandera az ukrán történelem egyik legellentmondásossal figurája, hiszen amellett, hogy a második világháborúban a Szovjetunió, majd később a náci Németország ellen harcolt egy független Ukrajnáért, egy ideig együttműködött a náci német katonai hírszerzéssel, az Abwehrrel, illetve

szervezete, az OUN-B tagjai részt vettek számos lengyel és zsidó származású ember lemészárolásában Galíciában. 

A évfordulóról az ukrán parlament is megemlékezett, amely Twitter-oldalán egy képet osztott meg, ezen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai vezérkarának főnöke fotózkodik egy Bandera-képpel. 

A lengyelek tiltakoznak

A poszt kiverte a biztosítékot Lengyelországban, a kommentmezőt elárasztották a dühös, csalódott lengyelek, akik arra mutatnak rá:

Bandera lengyelek százezreinek haláláért felelős, ez a megnyilvánulás pedig rontja a lengyel-ukrán testvéri kapcsolatok erősségét.

„Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek 100 ezreinek szörnyű haláláért felelős 1943 és 1944 között. Számomra nagyon meglepő, hogy az ukrán barátaink, miközben egy ehhez hasonló szörnyeteg ellen harcolnak, ezt dicsőítik” – kommentálja Kacper Płażyński lengyel parlamenti képviselő, a lengyel Szejm Európai Uniós ügyekért felelős főbiztosa.

Az említett bejegyzést alább olvashatják:

A nyitóképen: Sztyepan Bandera / Wikipedia

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ericco
2023. január 03. 11:55
Bayer mar a maradek agysejtjet is elitta, nem ketseg. Parhuzamot von akoze, hogy az EU-ban valaki foglalkozik a naci kollaborans irokkal Europa szerte, mint amilyen Wass Albert is volt, meg hogy az ukranok hogyan tekintenek Banderara az o sajat tortenelmi szempontjukbol. Hol van itt a kozos pont? Remenytelen ez a szerencsetlen, az evtizedek ota tarto folyamatos seggnyalasban a maradek jozansagat is elveszitette, pedig nem volt tehetsegtelen.
vajda
2023. január 03. 05:13
"Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek 100 ezreinek szörnyű haláláért felelős 1943 és 1944 között. " Ennek az állításnak van egy nagyon-nagy szépséghibája. Mégpedig az, hogy Sztyepan Bandera az 1939-1944 vége közötti időt Sachsenhausenben, illetve az ottani koncentrációs táborban töltötte.
Tisza009
2023. január 02. 21:18
Csak én érzem úgy, hogy a lengyelek egy ideje durván benézik a dolgokat?
Osztap Bender
2023. január 02. 21:07
(Volt) lengyel barátainknak ideje lenne észhez térni és saját érdekeiket képviselni. Régebben, még a nagy sikerű Sienkiewicz könyvekből készült filmekben tisztán látták az ukránokkal "közös" múltat. A későbbi Bandera áldásos működése mindig ismert volt országukban, mégis teljes mellszélességgel kiálltak a régi(?) ellenség mellett, cserben hagyva ősi barátaikat. Eljön vajon a kijózanodás órája is a sok Zubrowka után?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!