Szoledar szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került

2023. január 12. 20:36

Több mint tízezer ukrán katona veszthette életét a városért folytatott harcokban.

2023. január 12. 20:36
null

Szoledar város nyugati része is az orosz hadsereg ellenőrzése alá került, de az ukrán erők szórványos ellenállását nem sikerült felszámolni – jelentette ki Andrej Bajevszkij, a donyecki népi milícia alezredese, helyi parlamenti képviselő csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán.

„Vannak még elszigetelt kis ellenállási zónák Szoledarban, a mieink folytatják az ellenség elfojtását ezeken a helyeken. Összességében a művelet sikeresen alakult, és Szoledar nyugati külvárosa már teljesen az ellenőrzésünk alatt áll” – hangoztatta Bajevszkij.

Az ellenállást lokalizálták

A donyecki régióban található Szoledar városának elfoglalását abban fogalmazta meg, hogy a fejlemény nyomán lehetségessé válik az Artemivszkben (Bahmutban) állomásozó ukrán csapatok elszigetelése; megszűnnek a Sziverszkből kiinduló lehetséges utánpótlási útvonalak és orosz célponttá válik a közvetlenül belőhető Szlovjanszk és Artemivszk közötti autópálya.

Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadója, katonai szakértő a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy öt dandárja,

több mint tízezer ember veszett oda a Szoledarért folytatott harcokban.

A veszteségek számba vételekor nem vették figyelembe a külföldi „zsoldosokat”, akik Gagin szerint „voltak elegen”. Azt hangoztatta, hogy az ukrán fél újabb erők – az elnöki tartalék és területvédelmi alakulatok – átdobásával próbálja meg visszafoglalni a várost, de úgy vélekedett, hogy ez az erőfeszítés nem fog sikerrel járni. Gagin azt mondta, hogy Szoledarban az ellenállást lokalizálták.

(MTI)

Nyitókép forrása: ANATOLII STEPANOV / AFP

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. január 13. 11:16
Hoppá, az oroszok nem is Bahmutra fordultak rá északról, hanem nyomulnak tovább északkelet felé, Fedorovka és Szeverszk irányában.
files32
2023. január 13. 06:29
MTI?
zabszem
2023. január 13. 00:49
Nem az volt, hogy mostmáraztán tényleg végleg vesztettek az oroszok...? A brit hírszerzés alapján... Jah, nem... Aztán meg a kedves brüsszeli politikusok az európai emberekkel kifizetettik az egészet... Csodás....
remi
2023. január 13. 00:08
Elég "érdekes" helyzet van arrafelé. Az összes orosz ilyen-olyan alternatív média és hírcsatorna tele van olyan videókkal amin orosz katonák (vagy wagnerosok, nekem innen lényegtelen a különbség) sétálgatnak Soledar központjában. Ugyanakkor ma este 20:00 CET-kor a pöcszongorista hatalmas hohol győzelemről szónokolt a kijiiviishe beobachterben. Az artyemovszk bekerítését célzó feltételek ugyanakkor még orosz források szerint sincsenek meg és -nem ellenőrizhető források- arról beszélnek, hogy a pöcszongorista parancsba adta zsaluzsníjnak, hogy artyemovszkból senki nem vonulhat ki és azonnal nagyerejű ellentámadást kell indítson soledar visszavételére. Mindeközben shorthos dzsordzs egyik házi faliújságja arról cikkez, hogy a hoholok legjobb csapataikat daráltatták le soledarnál és artyemovszknál, így aztán A Tavaszra Tervezett Hihetetlennél Is Sokkal Elképesztőbben Hatalmas Ellentámadásra nem marad se katona se eszköz. https://www.wsj.com/articles/russia-claims-success-in-ukraines-soledar-its-first-advance-in-months-11673429457?page=1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!