„Tartsd meg magadnak a képmutatást” – így nem lett fegyverszünet az ukrajnai háborúban

2023. január 06. 11:58

Másfél napnyi fegyverszünetet javasolt Putyin orosz elnök, de az ukrán vezetés és nyugati szövetségeseik nem kértek belőle, álságosnak tartva Moszkva javaslatát. Hogy mennyire csendesednek el szombat estig a fegyverek a fronton, igencsak kérdéses.

2023. január 06. 11:58
null

Hivatalosan, moszkvai idő szerint pénteken 12 órakor, magyar idő szerint délelőtt 10 órakor tűzszünetet hirdetett az orosz vezetés az ukrajnai háborúban.

A fegyverszünetet Putyin hivatalosan Kirill moszkvai pátriárka javaslatára hirdette meg, arra hivatkozva, hogy

a háborúban érintett ortodox hívek részt tudjanak venni az ortodox karácsony alkalmával rendezett istentiszteleteken.

A tűzszünet szombaton 24 óráig (magyar idő szerint 22 óráig) tartana.

Putyin egyoldalúan hirdette meg a tűzszünetet, felszólítva Ukrajnát, hogy tegyen hasonlóan.

Zelenszkij ukrán elnök és nyugati szövetségeseik azonban elutasították a javaslatot.

Volodimir Zelenszkij úgy véli, Vlagyimir Putyin a karácsonyi fegyverszünetet arra használná, hogy ideiglenesen leállítsa az ukrán fegyveres erők előrenyomulását keleten – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

„A karácsonyt arra akarják felhasználni, hogy egy időre megállítsák a katonáink előretörését Donbászban, hogyfelszerelést, lőszert és csapatokat vezényeljenek az állásainkhoz” – fogalmazott az ukrán elnök. Hozzátette: „Mit fog ez eredményezni? Csak az áldozatok számának újabb növekedését”.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója azt írta, „először is: Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket. (...) Ukrajna csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén...”. Majd azzal folytatta, hogy „az oroszoknak el kell hagyniuk a megszállt területeket – csak akkor lesz »ideiglenes fegyverszünet«.

– üzente az oroszoknak a főtancsadó bejegyzése végén.

Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren. Charles Michel hangsúlyozta: „A Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép”. Úgy véli, hogy az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az ukrán területek jogtalan annektálása és az azt kísérő népszavazások. Az Európai Tanács elnöke úgy látja, hogy az orosz csapatok kivonása az egyetlen lehetőség a béke és biztonság helyreállítására.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, általánosságban nem szívesen véleményezi Putyin szavait, de most érdekesnek találta őket,

tekintve, hogy az orosz elnök december 25-én és újévkor kész volt kórházakat, óvodákat és templomokat bombázni.

Biden hozzátette: szerinte a tűzszünet lebegtetésével Putyin próbál egy kis oxigénhez jutni.

 

Nyitókép: Mandiner-archív

***

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. január 07. 08:32
Ritka patkány ez a zselé gyerek. A náluk nem tartott nyugati Karácsonykor telihányta a sajtót azzal, hogy az oroszok Karácsonykor lőnek, most meg a náluk tartott ortodox Karácsony idején nem hajlandó fegyvernyugvásra. Igaz neki egyik időpont sem számít, mert zsidóként szarik a Karácsonyra.
evpus
2023. január 07. 07:39
A németek szerint Zselé mindent megtehet, támogatni kell és Putyin a háborús bűnös. Az ukránok a birkák.
bagira
2023. január 06. 22:58
Itt az újabb elképesztő ukrán arcátlanság: hihetetlen, mit követelnek a németektől A német kancellárt, Olaf Scholzot sértegette a volt berlini nagykövet, jelenlegi külügyminiszter-helyettes, Andrij Melnyk. Ráadásul mindezt éppen akkor, amikor a németek modern páncélozott szállító harcjárműveket adnak az ukránoknak. Melnyknek ez nem elég, meg különben is későn jött - mondta sértődötten. Úgy tűnik, az ukránok folytatják azt a taktikát, hogy sértegetik a szövetségeseiket. https://www.origo.hu/nagyvilag/20230106-ukrajna-nemetorszag-fegyverek.html
Aerion
2023. január 06. 21:57
Mikor gyakorolt egy tömeggyilkos kegyelmet? Mikor gyakorolt megbocsátást a sátán? Hát, gyakrabban, mint amikor nem szaros a soros gatyája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!