Brazíliában százakat tartóztattak le a vasárnapi erőszakos tüntetések után

2023. január 09. 09:18

Felfüggesztették hivatalából 90 napra a fővárosi térség, Brasília kormányzóját.

2023. január 09. 09:18
null

A brazil hatóságok elkezdték a nyomozást a demokrácia négy évtizeddel ezelőtti helyreállítása óta történt legsúlyosabb államellenes támadás ügyében. Vasárnap késő este Luiz Inácio Lula da Silva elnök visszatért a fővárosba és megígérte, hogy bíróság elé állíttatja a zavargások vezetőit. Mint arról a Mandiner beszámolt, tüntetők ezrei törtek be vasárnap a kongresszus, a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületébe, ablakokat törtek be, bútorokat rongáltak meg, ellopták az ország 1988-as alkotmányának eredeti példányát. Fegyvereket is szerezek az elnöki biztonsági hivatalból. 

A január 1-jén hivatalba lépett baloldali Lula szerint Bolsonaro korábbi elnök híve, a főváros kormányzója, Ibaneis Rocha rendőrsége nem állította meg a támadók előrenyomulását.Rocha videóüzenetben kért bocsánatot Lulától, a középületek megrongálásáért felelős tüntetőket „valódi vandáloknak” és „igazi terroristáknak” nevezte. Lula elrendelte a szövetségi közbiztonsági erők brasíliai bevetését, és példás büntetést ígért a „fasiszta” támadás vezetőinek. A tüntetés célja szerinte katonai puccs előkészítése volt, amely visszahelyezhetné a korábbi elnököt a hatalomba. Az akkor még Sao Paolo államban tartózkodó Lula újságíróknak azt mondta,

meg fogják találni és megbüntetik a tetteseket”.

Az elnök szerint Bolsonaro a felelős, mert választási csalásról szóló alaptalan vádjaival fellázította támogatóit. A volt elnök 48 órával hivatali ideje lejárta előtt Floridába repült, onnan utasította vissza a vádakat. A Twitteren azt írta, a békés tiltakozások demokratikusak voltak, de a kormányzati épületek lerohanása „átlépte a határt”.

Palotalerohanás

A rendőrség vasárnap három óra alatt visszafoglalta az épületeket, könnygázzal feloszlatta a tömeget. Falvio Dino igazságügyi miniszter szerint 200, Rocha kormányzó szerint 400 embert tartóztattak le. Dino elmondta, a nyomozással azt akarják feltárni, ki finanszírozta a több száz buszt, melyekkel Bolsonaro híveit a fővárosba szállították. Azt is vizsgálják, miért nem készült fel biztonsági intézkedésekkel a kormányzó a közösségi médiában napok óta tervezett demonstrációkra. 

A szervezkedő csoportok tagjai a dél-amerikai ország több városában gyülekezőhelyeket jelöltek ki, ahonnan bérelt buszokkal készültek a fővárosba menni azzal a szándékkal, hogy elfoglalják a középületeket. A rohamrendőrség csak órákkal a tüntetések kezdete után ért a helyszínre. A középületekben pusztítás reakciók lavináját indította el. Emmanuel Macron francia elnök biztosította Lulát, hogy számíthat Franciaország támogatására. Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte a tüntetők által elkövetett erőszakot. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pedig elítélte a brazil konzervatívok „puccskísérletét”.

(MTI)

Nyitókép: EVARISTO SA / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2023. január 09. 10:13
Óh, csodás alkalom felfüggeszteni az alkotmányt, úgyis ellopták az eredetit. Lulát élete végéig kormányzónak kinevezni, hogy megvédje a nyugati demokrácia értékeit és a demokráciát, a nem ugyanúgy gondolkodó "faisztákat" meg kell fékezni! Ha már Macron és a Bidé is támogatja, akkor Dzsordzsi bácsi is utalja a pénzt a "civil" szereveztknek, hogy kifürkésszék kik az ellenállók. Ismerős helyzet?
MaBaker
2023. január 09. 09:48
"Az elnök szerint Bolsonaro a felelős, mert választási csalásról szóló alaptalan vádjaival fellázította támogatóit." Mahára érdekes, hogy 6 millió érvénytelen szavazat és egy 1millió szavazattal megnyert választás után semmiféle vizsgálat nem indult. Ellenben az emberiség történelmének legnagyobb tömegmegmozdulása következett be 2 hónapig folyamatosan. Eközben Bolsonaro 60 napig egyetlen nyilatkozatot nem adott az ügyben, se más ügyben. Mégis ő a hibás... A globális hírzárlat az ügyben is több mint érdekes, hasonóan, ahogy az 2020-as USA választás problémáit it próbálták eltusolni még a hazai jobbos médiában is. Véleményem szerint pontosan így néz ki egy globalisták által elcsalt választás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!