Orbán Viktor annyira megdolgozik a sikerért, hogy az még a Le Figaro tudósítóját is elgondolkodtatta
A francia lap szerint a magyar miniszterelnök minden lehetőséget megragad.
Jó helyre mennek a „mikroadományok”: most épp Orbánt utánozták a telexes újságírók.
Az amerikai közpénzekből is finanszírozott Telex két újságírója úgy döntött, ellátogat ugyanabba az olasz étterembe – erről a Mandiner is írt –, ahol nemrég Orbán Viktor és a felesége járt, miután ellátogattak XVI. Benedek ravatalához.
A baloldali portál munkatársai
majd arról írnak, hogy a hely egy 60-70 fős étterem, ahol a teraszról rálátni a tengerre. Mint közölték: a Telex szerzői egyből kaptak helyet és arról számoltak be, hogy a pincérek, de még a tulajdonos is csak olaszul beszéltek, viszont a közös nyelv hiánya ellenére is nagyon kedvesen fogadták őket.
A szerzők Orbán Viktor menüsoráról szerettek volna valamit kipróbálni, végül megbeszélték a pincérekkel, hogy a Lévai-féle 40 eurós salátamixből, illetve a nyershalmix egy kisebb, 45 eurós formájából kérnek. Mint fogalmaztak: legnagyobb meglepetésükre a 85 eurós rendelésük vége az lett, hogy sorjában, tál tálat követve érkeztek tengeri herkentyűk az asztalukhoz, osztrigát, kagylót, lazacot, polipot, tintahalat is kaptak
Az egyetlen kérdés, ami bennük felmerült az ételek felétől, hogy lehet magyar gyomorral ennyi és ilyen sokféle tengeri herkentyűt letolni a torkukon rosszullét nélkül. Végül fel is adták és olívaolajas kenyeret rágcsáltak, majd azt írták, abszolút jó éttermet próbáltak ki.
Orbán Viktor ebédje, valamint a hazai sajtó egy részének felháborodása a nyilvánosságot látott fotó miatt az ATV ÖT című műsorában is előkerült témaként. Cegléd Zoltán politikai elemző például a téma kapcsán felidézte:
legutóbb is ment a hiszti-miszti, mikor Orbán Bécsben volt”, és ott „volt képe 28 euróért Tafelspitzet enni”. „Ez nem kéne, hogy ügy legyen szerintem”
– fogalmazott.
„Fordítva mit éreznénk?
Ha itt járna az olasz miniszterelnök és bemenne valamelyik híres, magyar étterembe? Fölháborító lenne?”
– vetette fel a műsorban Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója. „Szerintem nem lenne fölháborító” – húzta alá.
„Ha mondjuk azok, akik az ellenzéki oldalon most úgy érzik, hogy ez itt egy kiütési pont lehet, vagy legalábbis egy kellemetlen pont, érdemes feltenniük azt a kérdést is maguknak, hogy ha mondjuk valamelyik baloldali, vagy ellenzéki politikus lenne most a miniszterelnök, és ő járt volna ott, akkor is ugyanezt gondolnák-e, mint amit Orbán Viktorral kapcsolatban gondolnak. Tehát, hogy
itt valójában az olasz étteremmel van a baj, meg a homárral, vagy Orbán Viktorral, aki bármit csinál, az nem lehet jó az ő számukra?”
– tette fel a kérdést a Jobbik korábbi elnöke. Erről bővebben ide kattintva olvashat.
Francesca Rivafinoli, a Mandiner vendégszerzője is reagált a kormánykritikus sajtó felháborodására. Szerinte tényleg rengeteg mindenbe bele lehetne kötni – kicsit égő ehelyett egy olyan tengerparti ebéden rugózni, amilyet egyébként az utóbbi időben már magyarok meglehetősen széles tömegei engedhettek meg maguknak. Véleménycikkét ide kattintva olvashatja.
Nyitókép: Instagram