Putyin: Csúcsszintű egyeztetés történt a hegyi-karabahi rendezésről

2022. december 27. 15:53

A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.    

2022. december 27. 15:53
null

Csúcsszintű azeri-örmény-orosz egyeztetést tartottak a hegyi-karabahi rendezésről – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szentpéterváron. Putyin Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléséről tett bejelentést kedden, amikor az örmény vezetőt második alkalommal is külön fogadta a Független Államok Közösségének (FÁK) kétnapos nemhivatalos csúcstalálkozója alkalmából. A háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája

a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény-azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik.    

Pasinján a maga részéről megköszönte az orosz vezetőnek a lehetőséget, hogy megvitatták a hegyi-karabahi enklávéhoz az örmény határtól elvezető lacsini folyosó körül kialakult helyzetet, amelyet a legsürgetőbb kérdésnek nevezett. Az útvonalat magukat környezetvédőként pozicionáló azeri aktivisták zárták el, súlyos fennakadásokat okozva a 120 ezres lakosú terület ellátásában. Emiatt Jereván passzivitással vádolta meg az orosz békefenntartókat.    

Lemondanak az erő alkalmazásáról

Hármas csúcstalálkozót legutóbb október 31-én Szocsiban tartottak. A három vezető akkor síkraszállt az örmény-azeri békeszerződés megkötése mellett. Az akkor elfogadott nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és

a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg.

A három vezető hangsúlyozta az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás aktív előkészítésének fontosságát. A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kölcsönösen elfogadható megoldások keresését, amihez Moszkva minden lehetséges segítséget kész megadni. A nyilatkozók megerősítették elkötelezettségüket a Jereván és Baku közötti kapcsolatok átfogó normalizálására vonatkozó megállapodások betartása mellett. Az azeri és az örmény vezető üdvözölte Oroszország készségét a kapcsolatok normalizálásának előmozdítására. A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.    

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult. A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult; Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások.

(MTI) 

Fotó: AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. december 27. 23:00
"Putyin: Csúcsszintű egyeztetés történt a hegyi-karabahi rendezésről" Csúcsszintű egyeztetés: Vlagyimir egyeztetett önmagával. Valahogy nálunk is így szokta Viktorka.
Benedek Zsolt
2022. december 27. 18:46
Értelmezésem szerint: Putyin Elnök Úr ezzel azt is jelzi, hogy képes madártávlatból látni "csip-csup" ügyeinket. Mindezekhez hozzáteszem Kissinger Úr véleményét, amit ma olvastam. Eszerint: "csak néhány ember érti meg az életképes világrend bonyolult felépítését, és még kevesebben rendelkeznek a vezetéshez szükséges adottságokkal, hogy létrehozzák, megvédjék vagy megreformálják azt a kényes nemzetközi keretet, amely még a részleges békét is lehetővé teszi. Ami még rosszabb: Egy hatékony vezetőnek nem elég megértenie a nemzetközi rendszert. Ráadásul óriási szakadék tátong aközött a világ között, amelyet egy adott ország polgárai látni szeretnének, és aközött a világ között, amely ténylegesen lehetséges." És ezen két Államférfi megnyilatkozása mellé még hozzáteszek egy perspektívát arról, hogy hogyan is néznek ki másfél milliárd kilométer távolságból, csip-csup ügyeink: https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/annotated_earth-moon_from_saturn_1920x1080.jpg
ChatBot
2022. december 27. 17:20
orosz békefenntartó: megszálló rablógyilkos, aki vérengzéssel, nemi erőszakkal, lopással és rombolással terrorizálja idegen országok lakosságát
SzabóGéza
2022. december 27. 17:03
Hát akkor pipa!!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!