Fájdalmas ponton érintheti Zelenszkijéket a szlovák kormány bukása

2022. december 17. 10:53

Eduard Heger utódja egyáltalán nem biztos, hogy bőkezűen támogatni fogja Ukrajnát – legalább is ezt pedzegeti a Neue Zürcher Zeitung.

2022. december 17. 10:53
null

Mint a Mandiner is beszámolt róla, Szlovákiában bizalmi szavazáson buktatták meg Eduard Hegert, aki eddig is kisebbségi kormánnyal volt kénytelen operálni. Ennek pedig a nemzetközi téren is lesznek visszhangjai, a Neue Zürcher Zeitung szerint például

egyáltalán nem biztos, hogy a Hegert követő kormány is határozottan támogatni fogja Ukrajnát.

A lap mindenesetre emlékeztet: az ellenzék és főként a volt miniszterelnök, Robert Fico Orbán Viktorhoz hasonlóan „öngyilkos lépésnek” minősítette a Moszkva-ellenes szankciókat. Nyitott kérdés a lap szerint, hogy Ukrajna támogatása nem válik-e a politikai pingpong játékszerévé.

A kisebbségi Heger-kabinet egyértelműen Kijev mellett állt ki, ennek folytán tényleges befolyása az ország súlyánál nagyobb volt az európai politikában. A GDP-hez viszonyítva, a lengyelek és a baltiak után a szlovákok adták a legnagyobb katonai és humanitárius segítséget az ukránoknak, annak ellenére, hogy az ország viszonylag szegény. 

A Neue Zürcher Zeitung említi: sok szlovák nem az inváziót tekinti a gondok forrásának, hanem a nyugati politikát, sőt Ukrajnát.

Ebben igencsak különböznek a csehektől és a lengyelektől, és inkább a magyarok „orosz képéhez” közelítenek.

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. december 20. 11:01
a ez így folytatódik lassan elfogynak az ukrajna-szponzorok, a háború-szponorok - még a végén béke lesz.
kaffogó hebrencs
2022. december 19. 11:42
"sok szlovák nem az inváziót tekinti a gondok forrásának, hanem a nyugati politikát, sőt Ukrajnát." A tótok többsége tehát nem hülye.
Akitlosz
2022. december 18. 12:00
Hát, ha Szlovákia támogatása ennyit számít Ukrajnának, akkor kész csoda, hogy még nem veszítette el a háborút.
Qvasimodo
2022. december 18. 08:21
A Szlovákokkal vigyázni kell, mint a csehekkel. Nagyon sok a gerinctelen - lásd a Heger szlovák és Fiala cseh kormányt - Ahonnan pénzt remélnek, oda nyalnak. Felvidékiként nap mint nap megélem. Általános kép alakult ki Szlovákiában : jobb egy maffia kormány, mint egy butákból összeszedett külföldnek nyaló banda - elnöknővel együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!