Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Így fenyegeti a magyar kormányt a volt lengyel külügyminiszter

2022. december 23. 11:19

Radoslaw Sikorski szerint Putyin egy autoriter lúzer, Magyarország mélyen jár a zsákutcában, az oroszbarátságnak pedig „lesznek következményei”.

2022. december 23. 11:19
null
Greczula Levente László

Én megvédtem Orbán Viktort, meglehet, túl sokáig” – vallotta be a Válasz Online-nak adott interjújában Radoslaw Sikorski, Lengyelország egykori védelmi és külügyminisztere. A jelenleg az Európai Néppárt-tag Polgári Platform színeiben az Európai Parlamentben tevékenykedő Sikorski a közelmúltban az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett szabotázsakció kapcsán írt tweetjével hívta fel magára a figyelmet a magyarországi közvéleményben is.

Arra a tweetre – a lengyel politikus megköszönte Amerikának a gázvezeték felrobbantását – Sikorski ma azt mondja: vicc volt, csak nem mindenki érti a humorát. Azt viszont nem viccből mondja, hogy

Orbán Viktorék elgondolása a szuverenitásról teljesen téves, sőt, fanatikus.

Sikorski szerint a szuverenitás nem olyan, mint egy darab kolbász, inkább a házasságra hasonlít. „Önként mész bele, és keletkeznek bizonyos kötelezettségek” – mondja az EU-val kapcsolatban a lengyel politikus.

Sikorski egyenesen „nacionalista szocializmusnak” nevezi a magyarországi és lengyelországi állapotokat. Mindennek ellenére Sikorski állítása szerint sokáig védte Orbánt a Néppártban, de amikor meghozták a CEU-törvényt, végleg kiábrándult a magyar miniszterelnökből. „Magyarország mélyen jár a zsákutcában” – jelenti ki a lengyel politikus.

Sikorski szerint

az ifjú Orbán gondolatai a szovjetek által Magyarországra kényszerített kommunizmusról ma a Volodimir Zelenszkij nevű politikus gondolatai.

A lengyel azt várta volna Orbántól, hogy elismerje Zelenszkij erőfeszítéseit és hogy ne tiltsa meg a fegyverszállítást Magyarországon keresztül.

A lengyel politikus szerint Vlagyimir Putyin egy „autoriter lúzer”, és „lesznek következményei” annak, ha valaki őt támogatja és nem a „Nyugat egységének fenntartása és az áldozat segítése” frontján szerez magának elévülhetetlen érdemeket. Sikorski úgy látja, hogy a lengyel–magyar kapcsolat már most is megsínyli, hogy Magyarország máshogy áll a kijevi rezsimhez, mint Lengyelország.

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2022. december 24. 10:35
Az, hogy ti mit vártok el és hogy mi az ország érdeke, az két dolog, nem beszélve arról, hogy az ukránok ott rúgtak bele a magyar kisebbségbe is, ahol értek. Objektivitás kéne, nem mindent az orosz gyűlöleten keresztül nézni.
kaltran
2022. december 24. 08:09
Érdekes, nekem Zelenszkijről (aki orosz létére Volodimirnek nevezteti magát Vlagyimir helyett) csak egy pöcsével zongorázó pojáca jut eszembe.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. december 24. 08:02
Viktor Orbán For President of the World! Azt pedig már tényleg jó lenne befejezni, hogy még ilyen Sikorski-féle bolsevista senkik is beszólogatnak.
formaegy
2022. december 24. 07:55
Na mi van te büdös korrupt Radoslaw Sikorski! Te mennyit tettél zsebre te büdös gyilkos náci, hogy ilyen nagy a pofád? Te büdös rohadt féreg! Milyen következmény? Gázkamrába vagonozod a MAGYAR EMBEREKET? Te rohadt hitlerista nyomorék náci görény! Mi a kurva közöd van neked Magyarországhoz te tetves gyilkos náci????????? A büdös kurva anyádat fenyegesd b+, amiért a világra hozott te gyilkos!, ahhoz van közöd!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!