Zaharova: Washington anyagilag támogatja a kijevi „neonáci rezsimet”

2022. december 19. 22:02

A moszkvai szóvivő szerint Washington az afganisztáni fiaskó után egyre inkább belekeveredik az új konfliktusba.

2022. december 19. 22:02
null

A Nyugat várhatóan felgyorsítja a legmodernebb fegyverrendszerek fejlesztését, valamint a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat – írta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Razvedcsik (Hírszerző) című magazin hétfőn megjelent első számában közölt cikkében.

Nariskin úgy vélekedett, hogy már nem lehet megállítani „a liberális-globalista amerikai egocentrizmusból” a valóban többpólusú világba való átmenetet, és hogy „a történelem menete megállíthatatlan”

és egyenrangú, konstruktív párbeszédet kezdjenek a jövő világrendjéről. Ellenkezőleg, a Nyugat várhatóan aktivizálja majd a legújabb fegyverrendszerek fejlesztését, és felgyorsítja a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat” – írta a TASZSZ által idézett cikkében az orosz kémfőnök.

Nariskin szerint „ezzel egyidejűleg a Fehér Ház jól ismert politikájának keretében, amelynek célja az instabilitás övezetének létrehozása Oroszország határai mentén, folytatódni fognak a Közép-Ázsia és a Transzkaukázus destabilizálására irányuló kísérletek. Emellett Washington továbbra is ingatni fogja a kínai belpolitikai helyzetet, provokálni fogja a feszültség növekedését a Tajvani-szorosban és a Koreai-félszigeten, törekedni fog a Nyugat számára elfogadhatatlan kubai, iráni és venezuelai kormány meggyengítésére és leváltására, újabb kísérleteket tesz majd a demokrácia erőszakos bevezetésére más országokban, a világ népeinek sorsáról döntő szokásos szerepében fellépve” – írta. 

Moszkva óvta Washingtont az eszkalációtól

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn kiadott kommentárjában arra figyelmeztetett, hogy Washington „veszélyes és rövidlátó politikája a közvetlen összecsapás szélére sodorja az Egyesült Államokat és Oroszországot”. Zaharova Ned Price amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatára reagált, aki az amerikai-orosz kapcsolatok megromlásáért Moszkvát tette felelőssé.

Az orosz diplomata ezzel szemben azt állította, hogy a hanyatláshoz Washingtonnak „az amerikai hegemónia minden áron való fenntartására irányuló vágya” vezetett, valamint az, hogy elutasította a komoly párbeszédet biztonsági garanciákról. Zaharova szerint

Washington az afganisztáni fiaskó után egyre inkább belekeveredik az új konfliktusba,

anyagilag támogatva a kijevi „neonáci rezsimet”, és növelve az ukrajnai katonai jelenlétét.

A moszkvai szóvivő emlékeztetett rá, hogy Moszkva óvta Washingtont az eszkalációtól, és hogy Oroszország érdekelt a feszültség csökkentésében és a békés egymás mellett élés elveinek betartásában, szigorúan a kölcsönösség alapján. Kifejezte az orosz fél készségét a párbeszédre, ugyanakkor kifogásolta, hogy szerinte

az Egyesült Államokból hiányzik a minimális előrelépéshez szükséges politikai akarat.

A RIA Novosztyi hírügynökség rámutatott, hogy a Razvedcsik című új magazin a (bolsevik) külföldi hírszerző szolgálat megalakulásának 102. évfordulójának előestéjén jelent meg; 1920. december 20-én alakult meg ugyanis az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság (VCSK vagy cseka) külföldi tevékenységért felelős részlege.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2022. december 20. 13:47
Nem köll csodálkozni: Hitlert is a WallStreetről pénzelték a kazárok. MO teljes területén betiltani örökre a kamatszedést !!
ChatBot
2022. december 20. 10:42
Gyalog galopp, fekete lovag.
SigSauer
2022. december 20. 08:59
Nem kicsit támogatja! Elég jól megélnek belőle az ukrán divatnácik. A népet meg küldik közben a frontra megdögleni, miközben nagypofával ugatnak másoknak és követelnek. Ezek az ukránok: Két ukrán nőt vád alá helyeztek közel 12 kg arany illegális szállítása miatt, amelyek összértéke elérte 544 600 eurót – jelentette hétfőn a Bolgár Nemzeti Rádió. Az ügyben azután indult eljárás, hogy a ruhájuk alatt több tucat 14 karátos ékszercsomagot találtak a testükre ragasztva. Bár a nők az ellenőrzőpontnál a határőröknek azt mondták, hogy nincs mit bevallaniuk, a bolgár hatóságok vizsgálata során hamarosan kiderült, hogy összesen 30 csomagot találtak – mindkét nőnél 15-öt – ragasztószalaggal becsomagolva és gumival rögzítve. A páros csütörtökön egy buszon utazott Törökországból Bulgárián keresztül Ukrajnába, amikor a határon megállították és átkutatták őket. A jamboli kerületi ügyészség 72 óráig őrizetben tartotta őket – közölte a rádió. Két ukrán diplomatát tavaly visszahívtak és elbocsátottak állásából, miután a lengyel határon letartóztatták őket 16 kg arannyal, valamint több mint 188 000 eurónyi dollárral, euróval és zlotyval és több mint 8000 doboz cigarettával, több mint 47 600 euró értékben. Nemrégiben Anasztaszija Kotvicka, egy volt ukrán parlamenti képviselő felesége ellen márciusban vádat emeltek, mert nem jelentett be közel 28,2 millió euró készpénzt – 28 millió dollárt dollárban és 1,3 millió eurót euróban -, amikor megpróbált átjutni a magyar határon.
Lauder Stenonis..
2022. december 20. 08:11
Nem kellene nyilatkozat előtt annyi vodkát vedelni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!