Nem repesnek az ukránok a megosztott Nobel-békedíjtól

2022. december 10. 13:32

„Mintha a »felnőtt« Nyugat be akarna zárni minket, összeveszett gyerekeket egy szobába, és megparancsolná, hogy béküljünk ki” – mondta a Kyiv Independent főszerkesztője.

2022. december 10. 13:32
null

Az ukránok örülnek az első Nobel-díjuknak, de fájónak tatják, hogy szombaton orosz és fehérorosz díjazottakkal osztoznak a rivaldafényen – írja a Politico. A portál szerint világos, hogy a norvég Nobel-bizottság mit akar elérni azzal, hogy a békedíjat három háborúban álló ország civil aktivistái között osztja meg. A bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen elismerte, hogy a testület jelezni akarta: az ukrajnai konfliktusnak véget kell vetni.

A Nobel-bizottság az idei évben a fehérorosz, bebörtönzött emberi jogi aktivistának, Alesz Bjaljackinak, az orosz Memorial nevű emberi jogi szervezetnek és az ukrán Szabadságjogokért Központnak ítélte oda a békedíjat.

, az orosz nevű emberi jogi szervezetnek és az ukrán ítélte oda a békedíjat.

Nem őszinte az ukrán mosoly

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója arról beszélt, hogy a közös díj a Kremlnek a háborúról szóló narratíváját és Putyin állításait erősíti, miszerint az oroszok és az ukránok egy néphez tartoznak. Azt is bírálta, hogy miközben az ukránok a túlélésért harcolnak, az oroszországi és fehéroroszországi civil csoportok visszariadnak az invázió elleni aktív fellépéstől.

Ez egy rendkívül érzéketlen lépés olyan időkben, amikor az oroszok a fehéroroszok segítségével ukránokat gyilkolnak – mondta Olga Rudenko, a Kyiv Independent főszerkesztője, a 2022-es békedíj egyik esélyese. Hozzátette: nem lett volna probléma, ha mindegyikük külön-külön kapná meg a díjat.

– mondta Rudenko.

Többen árulásnak élték meg, hogy a Szabadságjogokért Központ vezetője, Oleksandra Matvijcsuk hajlandó volt ilyen feltételek mellett elfogadni a díjat. „Megértem az emberek reakcióját” – jegyezte meg a Politicónak Matvijcsuk. „De minden lehetőséget, minden díjat meg kell ragadnunk, hogy Ukrajnáról beszéljünk, hogy az igazságért harcoljunk” – fogalmazott Matvijcsuk.

Nyitókép: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. december 11. 15:30
haborus uszitoknak bekedij tiszta orwell
Pukedli
2022. december 11. 06:20
.
irondome
2022. december 11. 00:00
Csak a szokásos ukrán szerénység.
FreeEurope
2022. december 10. 18:57
Felejtsük el azt, hogy civil aktivista. Nincs olyan, hogy civil aktivista. Ha van is, annak a létezéséről nem fog a liberálnáci alakulat tudósítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!