Spanyol lap: Orbán Viktor nem hajlandó szakítani Moszkvával

2022. december 28. 08:58

Az El País munkatársa szerint a magyar miniszterelnök lett mára „az EU leglázadóbb vezetője”.

2022. december 28. 08:58
null

A spanyol El País címűlap egyik cikkében felidézte, hogy 1989-ben Orbán Viktor még azt követelte Budapesten, hogy vonják ki az orosz csapatokat Magyarországról. Mára azonban ő lett

Ez a fordulat annak az útnak az eredménye, amelyen „pragmatizmusa és populizmusa elfogadta az olcsó energia előnyeit, és Orbán egy olyan modellt talált, amelyből ihletet meríthet illiberális rendszeréhez” – írták.

A cikk mindezek mellett idézte Balázs Péter volt külügyminisztert, aki arról beszélt az El Paísnak, hogy a kommunista rezsim bukása utáni első kormányok igyekeztek „helyes kapcsolatot” kialakítani Oroszországgal.

Utoljára februárban találkozott Orbán és Putyin

Hozzátették, hogy a magyar kormányfő a politikában eltöltött első évtizedeiben kritikusan viszonyult Moszkvához. 2009-ben találkozott először Putyinnal, mely találkozással kapcsolatban sok a találgatás, és azóta a két vezető már 11 alkalommal kereste fel egymást. Utoljára idén február elején, amikor Moszkva közvetlenül az invázió előtt már csapatokat halmozott az ukrán határon – ismertették.

Az El País arra is kitért, hogy a háború tíz hónapja alatt a magyar kormány megtagadta Ukrajna katonai segítségét, és megerősítette az Oroszország elleni szankciókat elutasító diskurzusát.

A spanyol lap Balézs Péter mellett Seremet Sándort, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársát is idézte, aki szerint „Magyarország az egyensúlyt keresi aközött, hogy profitál az észszerű kapcsolatból Oroszországgal, miközben a NATO és az EU politikai struktúrájában marad” – fogalmazott.

Nyitókép: Facebook

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2022. december 30. 14:22
Csak elmebeteg (vagy gazember?) lehet, aki szerint Magyarországnak "szakítani" kellene Moszkvával. Talán "Spanyolból" nézve ez felmerülhet a saját vonatkozásukban, mivel pár medencével odébb vannak. De mi itt vagyunk, és Moszkva is ugyanott lesz jövőre, meg a következő évszázadokban is, ahol most van. Az elvtárs bácsi biztosan nem hallotta még azokat a szavakat, hogy geopolitika, meg nemzeti érdek. Vagy ha az utóbbit hallotta is, akkor a Soros-terroristáktól hallotta, hogy ez az, ami ellen küzdenie kell.
Vakfolt
2022. december 30. 08:02
Voltaképpen micsoda boldog hely ez az eu, semmi korrupció, nagy jólét, nincsen infláció, minden tökéletes, csak Magyarország arányaiban teljesen jelentéktelen orosz kereskedelme okoz zavart. De akkorát, hogy minden nap fogalmazni kell róla valamit.
Lajoss
2022. december 30. 07:51
Egyszer kiderül,hogy mivel zsarolták folyamatosan a csüngőhasút..
rókabácsi
2022. december 29. 08:49
ezek nyugaton olyan barmok, mint a komcsik voltak! ha nem velük! akkor ellenük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!