Marokkói szál is felsejlik a brüsszeli korrupciós botrányban

2022. december 17. 12:41

Évtizedes lehet a viszony a baloldali politikusok és az észak-afrikaiak között.

2022. december 17. 12:41
null

Úgy tűnik, hogy bár eddig Katarról szóltak a hírek az egy hete kirobbant brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, egyre inkább képbe kerül Marokkó is. A Politico pénteki cikkében arról írt, hogy VI. Mohamed marokkói király még 2014 júluisában kitüntette az ügyben érintett Pier Antonio Panzerit, az Európai Parlament korábbi olasz szocialista képviselőjét, akit most letartóztatásba helyeztek.

A baloldali politikusról azt feltételezték, hogy a marokkói titkosszolgálattól kapott pénzt az ügyek kedvező befolyásolására.

Ugyanekkor kitüntetést kapott egy bizonyos Abderrahim Atmoun, az EU-Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnöke, aki jelenleg hazája varsói nagykövete.

Atmoun büszkén posztolta nyilvános Facebook-oldalán nemcsak a királlyal közös díjátadó ünnepségről készült képeket, hanem egy sor más képet is, amelyek a Panzerivel – akit nyilvánosan „barátjaként” üdvözöl – való hosszú kapcsolatát mutatják, már 2011-től kezdve. Ekkor még nem, de a későbbi képeken már látható egy vörös hajú parlamenti tanácsadó. Ő Francesco Giorgi, aki most szintén a belga rendőrség vendégszeretetét élvezi.

A brüsszeli lap újságírója állítólag látott egy olyan marokkói kormányzati levelet,

amelyen Panzierit úgy azonosította, mint potenciálisan „fontos szövetségest” vagy „félelmetes ellenfelet”, vagyis az észak-afrikai szolgálat úgy számolt, hogy a baloldali politikus képes lehet a kooperációra.

A gyanúsítottak ügyvédjei nem kívántak nyilatkozni, Marokkó varsói és brüsszeli nagykövetsége pedig nem válaszol a hívásokra. Panzeri felesége és lánya tagad.

Mi is ez a Katar-gate?
Egy hete robbant a hír, hogy vizsgálati fogságba helyezték az EP korrupcióval gyanúsított görög alelnökét, Eva Kailit, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, feleségével és lányával egyetemben. Panzerit azzal gyanúsítják, hogy „Marokkó és Katar érdekében politikailag befolyásolta az Európai Parlamentet” feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással vádolják. Az arab érdekek szolgálatért kenőpénzt fogadhattak el, ahogy azt Eva Kaili élettársa el is ismerte.

Egy hete robbant a hír, hogy az EP korrupcióval gyanúsított görög alelnökét, Eva Kailit, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, feleségével és lányával egyetemben. Panzerit azzal gyanúsítják, hogy  feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással vádolják. Az arab érdekek szolgálatért kenőpénzt fogadhattak el, ahogy azt Eva Kaili élettársa

Nyitóképen: Középen a marokkói király, VI. Mohammed. Fotó: MAP / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 18. 14:56
Felsejlik..a Farkas Flórinál tény az egy milliárdos sikkasztás..és röhög rajtunk..
Odone Ricci
2022. december 17. 20:22
Cifra dolgok kerülnek napvilágra a spanyol napilap El Pais szerkeztőségével kapcsolatban is. Immár évek óta kapnak baksist Marokkótól és ennek fejében nem kritizálják a királyukat és a kormányt.... Ezért "orbánoznak" időnként, mert Mo-ról nem érkeznek forintok... Így megy ez... Así es.
kiss.istvan770
2022. december 17. 15:51
Az Open Society Foundation hálózatát mikor fejtik fel? Az adófizetők pénzéből fizetik a leanyvállalatai a korrupt, ballibbant EU parlamenti képviselőket és vezetőiket.
Kristály
2022. december 17. 14:04
Az Europai Biroság tagjai 85% CEU -n végzett valami muciólógiát Sorostól támogatott valakik . kérdés , a támogatottak támogatják a támogatót és miért megengedett az ilyen ez is korrupciő befolyjásolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!