Ferenc pápa: A betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja

2022. december 24. 20:57

Két év óta először a bazilika teljesen megtelt, még a Szent Péter téren is székeket helyeztek el.

2022. december 24. 20:57
null

Egymás iránti szolidaritást, az élet valódi értékeinek keresését és a jót szolgáló cselekvést sürgetett Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián, amely 2019 óta az első volt, amelyet járványkorlátozások nélkül tartottak.

Ferenc pápa beszéde elején azt kérdezte, Jézus születésének éjszakája mit képvisel még az életünkben. Hangsúlyozta, hogy a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, amit nem a hatalom és a pénz birtoklása képvisel, hanem a kapcsolattartás embertársainkkal. Jézus a mi világunkban is a szegény jászlakban található meg” – mondta. Megjegyezte, hogy a

szegénység, igazságtalanság, a háborúk első számú áldozatai a gyerekek.

„A betlehemi kisgyermekben van minden gyermek, (...) tekintsetek az életre, a politikára, a történelemre a gyerekek szemével” – jelentette ki. Egyetlen erőnek, amely képes változást vinni a történelem folyamába, a szeretet nevezte, amely nem a távolban van és nem erőt diktál, hanem a közelben van és alázatos. Kifejtette: Isten ott van, ahol az emberiség problémái vannak, a mindent felfaló birtoklás és fogyasztás teremtette közönyben, ott van, ahol a történések felőrlik az embereket, ott, ahol az embert saját bűntudata és tehetetlensége gyötri, ahol igazságra szomjaznak.

Ferenc pápa bátorságra szólított fel mindenkit a félelemmel, beletörődéssel, elkeseredettséggel szemben. „Isten jászolban születik, hogy segítsen neked is újjászületni , amikor úgy gondolod, elérted a mélypontot” – mondta az egyházfő. Hozzátette, a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, ami nem a hatalom és pénz birtoklását jelenti, hanem kapcsolattartást embertársainkkal. „Jézus a mi világunkban is a szegény jászlakban található meg” – mondta.

A szegények püspökeként ismert, 2018-ban szentté avatott salvadori Oscar Romerót idézte, miszerint

a társadalmi, gazdasági, politikai változásoknak a szegények javát kell szem előtt tartaniuk.

Ferenc pápa úgy vélte, a jászolban született Jézus nem elégszik meg a jó szándékkal, a látszólagos tettekkel, az üres szavakkal, a külsőségekkel: „ne hagyjuk, hogy ez a karácsony úgy teljen el, hogy nem tettünk valami jót. (...) Jézus nevében adjunk vissza egy kis reményt azoknak, akik elveszítették”.

Két év óta először a bazilika teljesen megtelt, még a Szent Péter téren is székeket helyeztek el, hogy minél többen elférjenek. Tavaly korlátozott létszámban engedték be a hívőket, és kötelező volt a szájmaszk használata. A Szentszék adatai szerint most hétezren voltak a bazilikában.

Vasárnap délben Ferenc pápa a bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amelynek központi témája a béke, majd Urbi et Orbi áldást ad. Tízezreket várnak a Szent Péter térre.

(MTI)

Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2022. december 25. 11:31
Nem, baszd meg! Elbasztad! Lejart az idotok. Ahelyett, hogy betartottatok volna a torvenyeiteket, feladtatatok az elveiteket. Mindenki szarik ratok es senki nem vesz benneteket komolyan! Mar csak tortenelem vagytok!!!;
mokány
2022. december 25. 09:26
Békesség a jóakartúaknak . Ez nem predestináció kérdése . Isten nem személyválogató .
Paskai
2022. december 25. 07:23
De jó volna olyan szegénynek lenni, mint Bergoglio.
Ricsibmf
2022. december 25. 06:31
Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!