Megszületett az új uniós szankciócsomag Oroszországgal szemben - mutatjuk a részleteket!

2022. december 16. 14:30

Az új büntetőintézkedések több orosz tévécsatornát is betiltanak, de enyhítéseket is tartalmaznak.

2022. december 16. 14:30
null
Greczula Levente László

Péntek délután közzétette az Oroszország ellen bevezetendő legújabb szankciók listáját honlapján az Európai Unió Tanácsa.

Az új büntetőintézkedések a gazdasági és politikai élet számos területére vonatkoznak, ugyanakkor a korábbiakhoz képest könnyítéseket is tartalmaznak.

További lépések az orosz hadiipar ellen

Az EU a jövőben tovább korlátozza majd az Oroszországba szállítható, többcélú – tehát katonai célokra is felhasználható – áruk és technológiák kivitelét.

Tilos lesz repülőgépekbe és drónokba való hajtóműveket, illetve ezek alkatrészeit értékesíteni Oroszországba,

illetve bármely más országba is, amely esetleg továbbadhatja ezeket Oroszországnak.

Bővül a szankcionált orosz bankok listája is. Az Unió tagállamainak kormányai két orosz pénzintézet vagyonának befagyasztása mellett döntött, egy további bankot pedig tranzakciós tilalom alá vetett.

Fontos ideologikus lépés az NTV, a Rosszija-1, a REN TV és a Pjervij Kanal európai sugárzási engedélyeinek felfüggesztése. A Tanács indoklása szerint ezek a tévéadók az orosz állam közvetlen irányítása alatt állnak és olyan dezinformációs kampányt folytatnak, amely „legitimálja Oroszország agresszióját és aláássa Ukrajna támogatottságát”.

Könnyítések a mezőgazdaság terén

További lényeges lépés, hogy az EU területéről a jövőben nem érkezhetnek majd befektetések az oroszországi bányászati szektorba, bár ez alól „bizonyos kulcsfontosságú nyersanyagok” kivételt képeznek. Európai állampolgárok a jövőben nem vállalhatnak tisztséget orosz állami vállalatoknál, pontosabban ezek oroszországi cégeinél.

Az eddigi szankciókhoz képest kisebb visszalépést jelent, hogy

az Európai Unió a jelek szerint meghátrált a mezőgazdasági termékek ügyében.

Annak érdekében, hogy a világon – elsősorban Afrikában – ne alakulhasson ki éhínség, a Tanács úgy határozott, hogy a tagállamok bizonyos esetekben „kifagyaszthatják” a (mű)trágyával és egyéb mezőgazdasági termékekkel kereskedő oroszok vagyonát.

Von der Leyen elégedett, mások már kevésbé

A szankciós csomagot a szokásos eljárás szerint a tagállamok az Európai Unióhoz küldött állandó képviseleteinek vezetői – COREPER II. – tárgyalták le a nemzetállami kormányok álláspontjainak megfelelően. A megállapodás tervezete éjfél után készült el, hivatalossá úgy válhatott, hogy péntek délig egy tagállami kormány sem jelezte, hogy ellenezné a szankciós csomagot. Ez azt jelenti, hogy a büntetőintézkedéseket a magyar kormány is elfogadta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte a szankciók bevezetését. Ez már a kilencedik büntetőintézkedés-csomag: a főkomisszár szerint az eddigi nyolc is nagy nehézségeket okozott már Oroszországnak

 

 

Mások, mint az igazi szankciós héjának bizonyuló litván külügyminiszter nincsenek elragadtatva a csomagtól. Gabrielius Landsbergis szerint az Európai Unió nagy ziccert hagyott ki ezzel a csomaggal. „Szomorú, hogy a könnyítésekről kellett ilyen sokat egyeztetnünk, nem a még erősebb szankciókról” – írta a litván fődiplomata.

 

 

Nyitókép: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2022. december 17. 08:38
EURÓPA ELLENSÉGEI, WASHINGTON TALPNYALÓI !!!!!!!!!!
Lajoss
2022. december 17. 07:52
Gondolom,ezt sem szavazta meg Bástya et..vagy..mégis?! :)
lendvaiildiko
2022. december 17. 06:41
Nincs szankciós csomag alfanőstény nélkül.
elfújta az ellenszél
2022. december 16. 20:55
Az EU-t a nemzetek közötti szabad kereskedelem fórumaként hozták létre, de ma már inkább a szankciókról, zsarolásként lebegtetett transzferekről szól. Ami pozitívum maradt, hogy nem tudnak mindenbe beleugatni Brüsszelből és Berlinből, egyelőre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!